Sherry pro začátečníky — objevte století starý nápoj plný vášně

Sherry, považované za jedno z nejstarších vín na světě, pochází z doby maurské okupace Andalusie ve 13. století. Když sir Francis Drake v roce 1587 vpadl do přístavu Cádiz, vrátil se do Anglie s asi 3 000 sudy tohoto vína, což prý odstartovalo britský milostný románek se sherry.
 
Co přesně je sherry?
Sherry je fortifikované víno, které pochází z Andalusie ve Španělsku. Existuje mnoho různých druhů sherry, od lehkých stolních vín po tmavší a těžší styly, ale všechny jsou vyrobeny z bílých hroznů, přičemž hrozny Palomino jsou primární odrůdou používanou při výrobě.
 
Většina sherry chutná oříškově nebo jako sušené ovoce, i když úrovně sladkosti se velmi liší v závislosti na jejím typu.
 
 
Odkud pochází sherry?
Sherry pochází z D.O.P. Jerez-Xérès-Sherry, který se nachází nedaleko města Jerez de la Frontera v provincii Cádiz v Andalusii na jižním pobřeží Španělska. Ve skutečnosti sherry získalo své jméno z poangličtinování slova Xérès (Jerez).
 
Jerez získal označení D.O.P. (Denominación de Origen Protegida) v roce 1933. Ve Španělsku musí víno označené „sherry“ legálně pocházet pouze z „sherry trojúhelníku“, což je oblast v Cádizu nacházející se mezi třemi body — Jerez de la Frontera, Sanlúcar de Barrameda a El. Puerto de Santa María.
 

Podnebí
Klima v Jerezu je do značné míry předvídatelné, s přibližně 70 deštivými a 300 slunečními dny ročně, přičemž většina srážek se vyskytuje mezi říjnem a květnem. Letní teploty se mohou vyšplhat až ke 40 stupňům Celsia, ale oceánský vánek pomáhá vinice ochlazovat a poskytuje ranní vláhu.
 

Půda
Jerez má tři typy půdy nejvhodnější pro pěstování hroznů k produkci sherry. Půda albariza je nejlepší pro pěstování hroznů Palomino a 40 % hroznů použitých při výrobě sherry musí podle španělského práva pocházet právě z této půdy.
 
Půda albariza je lehká a bílá, skládá se z přibližně 40 % křídy + písku a jílu, z nichž poslední pomáhá zadržovat vlhkost. Nejen, že je tento typ půdy savý, což maximalizuje zadržení vláhy z omezeného množství srážek v Jerezu, ale také odráží sluneční světlo, což napomáhá fotosyntéze, když se sluneční světlo odráží vzhůru révou.
 
Dva další typy půdy jsou barros (tmavě hnědá, 10 % křídy, vysoký obsah jílu) a arenas (nažloutlá, 10 % křídy, vysoký obsah písku), které se většinou používají pro hrozny Pedro Ximénez a Moscatel.
 

Z čeho se vyrábí sherry?
Hrozny Palomino jsou tradiční a nejoblíbenější odrůdou vinné révy používanou k výrobě sherry, která tvoří přibližně 90 % veškeré produkce sherry.
 

Pedro Ximénez (PX) a Moscatel 
Hrozny Pedro Ximénez (PX) a Moscatel jsou dva typy hroznů, které jsou používané k výrobě sladkých sherry. Hrozny se před výrobou dva dny suší na slunci, čímž vzniká hustá, tmavá a intenzivně sladká sherry s příchutí rozinek a melasy.