Oblíbený fuet

06. Listopadu 2019  Oblíbený fuet
Poslední dobou se na pultech obchodů a e-shopů stále častěji zjevuje malý, nenápadný salámek ze Španělska. Jmenuje se fuet, je to tradiční lahůdka a jeho popularita roste zcela právem.

A co že je to vlastně ten fuet?

Doslova tohle slovo znamená bič, snad kvůli podlouhlé, tenčí podobě výrobku, která připomíná delší klobásu spíš než běžný salám. Jedná se o suchý salám původem z Katalánska. Někdy se můžete setkat s označením fuet de Vic (Vic je hlavní město hrabství Osona, odkud původně salámek pochází). Vyrábí se z vepřového masa, fuet iberico znamená, že šlo o maso iberských vepřů, které se vyznačuje výjimečnou chutí. Dochucuje se řadou koření, jako je pepř, rozmarýn, česnek a další, ale ne paprikou jako chorizo; a má bílý povrch.

Jak se fuet jí?

Chutný salámek fuet se stejně jako další sušené salámy krájí na plátky. Můžete si ho vychutnat jen tak s pečivem či opečeným chlebem, hodí se i na cesty. Pro svou silnou chuť se přidává do polévek a dušených jídel a můžete se setkat i s fuetem na grilu. V naší nabídce je skvělý Fuet iberico Montesano, o váze přibližně 180 g - každý kus je jiný a cena bude upravena dle hmotnosti.

Další zajímavé články