Objevujte nejsladší chutě Španělska aneb Jaké dezerty vám učarují?

30. Května 2023 Objevujte nejsladší chutě Španělska aneb Jaké dezerty vám učarují?
Je známo, že španělská kuchyně je vyhlášená po celém světě. Paella, gazpacho, tortilly nebo tapas, to vše si vychutnáváme na mnoho způsobů i u nás. Co když jste ale milovníci sladkého a chcete objevit něco nového? Objevte ty nejoblíbenější španělské dezerty, které si můžete připravit i z pohodlí domova.
Pro milovníky zdravého životního stylu je dobrou zprávou, že španělské dezerty jsou oproti těm českým o něco zdravější. “​​Česká kuchyně je známá pro své dezerty z kynutého těsta - buchty, koláče nebo štrúdly. Naopak španělské dezerty často obsahují olivový olej, mandle, med, vaječné bílky a citrusové plody, což je pro zdravý životní styl vhodnější,” říká fitness trenér a výživový poradce Vladimír Koukal.

Crema Catalana
Crema Catalana je tradiční dezert pocházející z Katalánska. Jde o sladkou směs z mléka, cukru, kůry z citrusových plodů a skořice, která je zahřívána, dokud se cukr nerozpustí a směs nezhoustne. Poté se směs nalije do malých hliněných nádobek a nechá se vychladnout a ztuhnout. Crema Catalana se často porovnává s francouzským dezertem crème brûlée, ale existují mezi nimi některé rozdíly. Ten hlavní je v procesu přípravy – Crema Catalana se obvykle nezapéká, ale pouze zahřívá na sporáku a nechá se vychladnout, zatímco crème brûlée se peče v troubě a následně se na vrcholu dezertu karamelizuje cukr pomocí plynového hořáku.


Gató de almendras
Gato de almendras je lahodný mandlový dort, který se často podává na svatbách či narozeninách. Tento tradiční dezert pochází z Andalusie. Vyrábí se z mletých mandlí, cukru, vajec, másla a citronové kůry. Těsto připomíná křehký piškot. Dezert se často podává s čerstvým ovocem, šlehačkou nebo medem. Mnoho kuchařů dává svému Gato de almendras svůj osobitý šmrnc přidáním různých ingrediencí, jako je špetka skořice, brandy nebo vanilky. Gato de almendras je oblíbeným dezertem po celém Španělsku a stal se populárním také v jiných zemích, např. v Portugalsku a Mexiku. Jeho křehká textura a lahodná chuť mandlí z něj dělají oblíbený dezert pro každou příležitost.


Turron
Turron je tradiční španělská sladkost vyrobená z mandlí, cukru, medu a vaječného bílku. Tato lahůdka má svůj původ v oblasti Alicante na východě Španělska, ale dnes se vyrábí a prodává po celé zemi. V Česku se nejvíce podobá našemu tureckému medu. Ve Španělsku se s tímto dezertem setkáte především v období Vánoc. „Existují dva tradiční druhy – Turrón Jijona nebo také označovaný jako turrón blando (měkký), a potom Turrón Alicante neboli turrón duro (tvrdý). Nejdůležitějšími ingrediencemi pro jeho výrobu jsou kvalitní med a mandle – ideálně druh Marcona,“ říká Jaroslava Šnejdarová.


Polvorones
Tradiční španělské vánoční cukroví, to je polvorones, které se vůní podobá klasickým českým perníčkům. Polvorones se obvykle vyrábí z jednoduché kombinace mouky, cukru, másla nebo sádla a ořechů, jako jsou mandle nebo vlašské ořechy. Ingredience se smíchají do křehkého těsta, které se pak tvaruje do malých koleček nebo půlměsíců a peče se dozlatova. Po upečení se polvorones obvykle posypou moučkovým cukrem, čímž získají práškovitou a křehkou texturu, která se doslova rozplývá na jazyku. Mají jemnou a máslovou chuť, často s lehkým oříškovým aroma z přidání mletých ořechů. Celkově jsou polvorones lahodným dezertem, který se těší oblíbenosti už několik generací ve španělsky mluvících zemích a získávají popularitu i v jiných částech světa.


Torrijas
Torrijas, neboli „sladké smaženky“, jsou tradičním španělským dezertem, který je často spojován s obdobím Velikonoc. Jsou podobné francouzským toastům nebo chlebovým pudinkům.


Máte doma starší chléb? Připravte si Torrijas doma a oslaďte si snídani!

Suroviny:
●      8-10 krajíčků suchého chleba nebo veky
●      2 hrnky mléka
●      ½ hrnku cukru
●      2 vejce
●      Skořice nebo moučkový cukr
●      Olej nebo máslo na smažení
Pro přípravu sirupu:
●      1 hrnek vody
●      ½ hrnku cukru
●      Kůra z 1 citronu nebo pomeranče
●      1 skořicová tyčinka

Postup:
Ve středně velké míse smíchejte mléko a cukr a míchejte, dokud se cukr nerozpustí.
V jiné misce rozšlehejte vejce.
Ve velké pánvi ohřejte dostatek oleje nebo másla na středním ohni.
Každý krajíček chleba či veky namočte do mléčné směsi, ať se dobře nasákne, ale ne tak, aby se rozpadl.
Poté namočené krajíčky ponořte do rozšlehaných vajec, aby byly z obou stran pokryty.
Přidejte namočené krajíce do rozpálené pánve a smažte je z obou stran, dokud nezískají zlatavou barvu.
Mezitím si připravte sirup. Ve středně velkém hrnci smíchejte vodu, cukr, kůru z citronu nebo pomeranče a skořicovou tyčinku. Přiveďte k varu a vařte asi 5 minut, dokud se cukr nerozpustí a vytvoří se lehký sirup. Poté odstraňte kůru a skořicovou tyčinku.
Hotové torrijas vyjměte z pánve a nechte je okapat na papírové utěrce, aby se zbavily přebytečného tuku.
Ještě teplé torrijas ponořte do sirupu a nechte je nasát. Můžete je nechat v sirupu asi 1-2 minuty, abyste dosáhli požadované sladkosti.
Před podáváním můžete torrijas posypat skořicí nebo moučkovým cukrem.
Toririjas podávejte samotné nebo se šlehačkou, vanilkovým krémem či horkou čokoládou. Tento dezert si můžete vychutnat okamžitě po jeho přípravě, nebo ho uskladněte v ledničce. Nejlepší je však čerstvý.

Jste gurmán každým coulem?

Přihlaste se k odběrů Gurmánských novinek a my vás budeme 1x za 14 dní informovat o novinkách ve světě gastronomie, nově otevřených restauracích, skvělých ingrediencích a neskutečně lahodných vínech.

Doporučené produkty

Další zajímavé články