Jací velikáni gastronomie se narodili ve Španělsku? Podívejte se s námi na 3 nejvýznamnější kuchaře světové třídy

05. Června 2023 Jací velikáni gastronomie se narodili ve Španělsku? Podívejte se s námi na 3 nejvýznamnější kuchaře světové třídy
Španělsko se může pyšnit nejen bohatou kulinářskou tradicí, ale také řadou talentovaných kuchařů, kteří se stali ikonami světové gastronomie. Jejich kreativita, vášeň a inovace přinesly do gastronomického světa nové chutě a zážitky. Znáte tyto mistry ve svém oboru?
Ferran Adrià
Pravděpodobně už jste se setkali s pojmem molekulární gastronomie. Průkopníkem v této oblasti je právě Ferran Adrià, jeden z nejvýznamnějších a nejvlivnějších kuchařů na světě. Jeho kreativita a experimentální přístup přinesly do kuchyně nové dimenze a otevřely dveře pro spoustu dalších inovací. Tento šéfkuchař jedné z nejslavnějších restaurací El Bulli zkoumal nové techniky, kombinace chutí a prezentace jídel, čímž v podstatě změnil běh gastronomie. Ferran Adrià převzal vedení El Bulli v roce 1987 a během svého působení ji transformoval na jedno z nejvýznamnějších gastronomických zařízení na světě.
Restaurace nabízela pouze večerní degustační menu a byla otevřena jen po určitou část roku (obvykle od dubna do září). Během zbylé části roku se Adrià a jeho tým zaměřovali na výzkum, inovace a experimentování s novými technikami a ingrediencemi.


I takto může vypadat molekulární gastronomie

El Bulli uzavřela své dveře v roce 2011, ale Adrià svoji gastro kariéru neukončil. Po uzavření restaurace se zaměřil na vzdělávání a šíření svého umění. Založil nadaci Fundación ALICIA, která se věnuje výzkumu, vzdělávání a inovacím v oblasti gastronomie.
Svou kuchyni můžete takto oživit i vy, a to např. růžovým vínem v hustém stavu. „Růžové šumivé víno bylo přeměněno do omáčky, díky čemuž si můžete užívat bublinek v naprosto odlišné, nové a překvapivé textuře. Své využití najde v přípravě koktejlů, kde si lze hrát s různou hustotou nápoje. Výborně se hodí k hroznovému vínu a marinovaným sardinkám nebo si s ním pokapejte kaviár či různé druhy ovoce,“ říká Jaroslava Šnejdarová.



Joan Roca
Joan Roca je španělský šéfkuchař a spolu s bratry Josepem a Jordim vlastní a provozuje slavnou španělskou restauraci oceněnou třemi michelinskými hvězdami El Celler de Can Roca. Tento uznávaný kuchař se proslavil především svými inovativními přístupy k vaření a jeho snahou o propojení kuchyně s emocemi, vzpomínkami a přírodou. Jeho rodiče vlastnili malou restauraci, ve které Joan a jeho bratři vyrůstali a rozvíjeli tak svou vášeň pro kulinářství. Po absolvování kuchařské školy a pracovních zkušenostech v různých restauracích se Joan Roca do rodinného podniku vrátil.


Město Girona, ve které se nachází slavná El Celler de Can Roca

Od té doby se restaurace stala jednou z nejuznávanějších na světě a Joan Roca získal pověst jednoho z nejvýznamnějších šéfkuchařů. El Celler de Can Roca byl poprvé oceněn Michelinskou hvězdou v roce 2009 a od té doby si udržuje svou prestižní pozici.
El Celler de Can Roca získal mnoho prestižních ocenění a je považován za jednu z nejlepších restaurací na světě. Je vysoce ceněná jak kritiky, tak gastronomickou komunitou. Restaurace láká návštěvníky z celého světa, kteří hledají jedinečný a nezapomenutelný gastronomický zážitek.

Elena Arzak
Elena Arzak je čtvrtou generací v rodině, která vlastní a provozuje restauraci Arzak. Narodila se do kuchařské dynastie – jejím otcem je legenda španělské kuchyně Juan Mari Arzak. Od mládí byla Elena vedená kulinářským uměním a postupně se vypracovala na jednu z předních ženských šéfkuchařek na světě. Vystudovala kuchařskou školu a získala zkušenosti prací v různých prestižních restauracích ve Španělsku i v zahraničí. Po návratu do rodinné restaurace začala spolupracovat se svým otcem a postupně převzala vedení kuchyně.
Arzak je známá svou experimentální a avantgardní kuchyní. Inspiruje se místními surovinami a tradicemi Baskicka, ale nebojí se také zkoumat nové techniky a ingredience. Její kreativní a inovativní přístup k vaření ji přivedl k vytváření jedinečných pokrmů plných neobvyklých kombinací chutí a textur.
Tato kuchařka získala také mnoho ocenění a uznání za svou práci. Byla jmenována jednou z nejvlivnějších žen ve světě gastronomie a její restaurace Arzak, která se pyšní třemi michelinskými hvězdami, patří mezi nejlepší na světě.
Pokud se vydáte do Španělska, neváhejte se do jedné z restaurací vypravit. Vaše peněženka se možná trochu provětrá, nicméně o linii se bát nemusíte. „Jednou z pozitivních stránek španělské gastronomie je důraz na čerstvé a sezónní suroviny. Španělská kuchyně využívá hojnost zeleniny, ovoce, ryb, mořských plodů a olivového oleje, který je základem stravy. Tyto suroviny jsou přínosem z hlediska výživy, protože jsou obecně bohatá na vitamíny, minerály a vlákninu.“ říká fitness trenér a výživový poradce Vladimír Koukal.
ř

Tradiční španělská večeře
foto: depositphotos.com

Jste gurmán každým coulem?

Přihlaste se k odběrů Gurmánských novinek a my vás budeme 1x za 14 dní informovat o novinkách ve světě gastronomie, nově otevřených restauracích, skvělých ingrediencích a neskutečně lahodných vínech.

Další zajímavé články