Fazolová polévka z restaurace El Bulli s petrželovou picadou

04. Října 2022 Fazolová polévka z restaurace El Bulli s petrželovou picadou
Recept pochází z restaurace El Bulli, která byla ve své době proslulá tím, že se rok co rok držela na předních příčkách žebříčku 50 nejlepších světových restaurací. Ale nebojte se! Nejedná se o komplexní michelinský pokrm. Je to jednoduchá polévka z kuchařky The Family Meal, kterou vydal šéfkuchař El Bulli Farrán Adria pro každého domácího nadšence do gastronomie. Jako všechny z receptů je jednoduchá na přípravu, ale oslní!
Počet osob
Počet osob
4
Náročnost
Obtížnost
2
Vaření
Vaření
40 min

Suroviny

  • Polévka:
  • 1 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • 1/2 velké cibule nakrájené najemno
  • 1/4 lžičky čerstvého tymiánu, nasekaného (nebo 1/8 lžičky sušeného)
  • 1/4 lžičky čerstvého rozmarýnu, nasekaného (nebo 1/8 lžičky sušeného)
  • 1 bobkový list, čerstvý (nebo 1/2 sušeného)
  • 1/3 šálku rajčatové passaty
  • 660g bílých fazolí El Navarrico, okapaných
  • 1,5 šálku zeleninového vývaru
  • 1 konzerva slávek v sidře, Agromar
  • Picada:
  • 1 šálek čerstvé petrželové natě, nahrubo nasekané
  • 1 stroužek česneku, nahrubo nasekaný
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1/4 hrnku celých lískových ořechů, bez slupky (lez použít i mandle)
  • 1/2 lžičky soli
Ve velkém hrnci rozehřejte olej na střední teplotu. Přidejte česnek, cibuli, bylinky a vařte za pravidelného míchání 8 minut, dokud cibule není zlatohnědá.
Přidejte rajčatovou passatu a vařte na mírném ohni dalších 8 minut, dokud se rajčata neztmavnou a nezhoustnou. Na tomto kroku nešetřete časem, je klíčový!
Vmíchejte fazole a poté zeleninový vývar. Nastavte teplotu tak, aby vše jemně bublalo a vařte 15 minut bez poklice.
Vyjměte 2/3 šálku (150 ml) polévky, rozmixujte do hladka a poté vmíchejte zpět do polévky, aby se vývar zahustil.
Na posledních 5 min přidejte slávky bez nálevu.
Těsně před podáváním přidejte 2 polévkové lžíce picady.

Picada:
Předehřejte malou pánev na střední teplotu. Přidejte lískové ořechy a často s pánví hýbejte, dokud nebudou hezky opečené.
Lískové ořechy rozmixujte nahrubo s petrželí, česnekem, promíchejte s olivovým olejem a dochuťte solí.

Jste gurmán každým coulem?

Přihlaste se k odběrů Gurmánských novinek a my vás budeme 1x za 14 dní informovat o novinkách ve světě gastronomie, nově otevřených restauracích, skvělých ingrediencích a neskutečně lahodných vínech.

Doporučené produkty

Další zajímavé články