Španělské vinné octy: skvosty kuchyně a jejich pestrost
Do Španělska se nejezdí jen za teplem, mořem a přírodními krásami, ale užít si tam můžete i ty nejlepší kulinářské zážitky. Poznávejte, ochutnávejte a nezapomeňte si kousek gurmánského pokladu sbalit i s sebou. Pojďme se podívat na španělské vinné octy, díky nimž vykouzlíte výborné jídlo i doma, přímo ve vaší kuchyni.
Španělské vinné octy mají dlouhou tradici, která sahá až do starověku. Tradičně se ocet vyrábí z hroznového moštu, který se fermentuje a kvasí, díky čemuž vzniká jedinečná chuťová paleta. Vinné octy se vyrábějí z kvalitních surovin a jejich výroba podléhá přísným normám. Hrozny se sklízejí ve správnou dobu, aby se zachovala ideální rovnováha mezi cukrem a kyselinou. Po sběru jsou hrozny stlačeny a získaný mošt se nechá fermentovat a kvasit. Proces fermentace a kvašení trvá několik měsíců, během nichž se vytváří unikátní chuť a aroma octa. Barva vinného octa může být bílá, červená, sherry a rosé.
Pestrá paleta chutí
Jedním z nejznámějších druhů je Sherry ocet, který je vyroben z bílých hroznů a zraje v dubových sudech. Sherry ocet poznáte podle bohaté, sladké chuti s náznakem oříšků a koření. Je vynikající přísadou do marinád, omáček a salátových dresinků. Dalším druhem je ocet z oblasti Rioja, který se vyrábí z hroznů používaných k výrobě vína Rioja. Tento ocet má vyváženou a plnou chuť s ovocnými tóny. Je vhodný pro přípravu masových pokrmů, omáček a zeleninových salátů.
Mezi další populární druhy patří Cabernet Sauvignon ocet a Merlot ocet, které jsou vyrobeny z odpadu z výroby vína těchto odrůd hroznů. Cabernet Sauvignon ocet má robustní chuť s tóny červeného ovoce, zatímco Merlot ocet je jemnější a má plnou chuť s náznaky třešní. Oba tyto octy lze využít při přípravě různých pokrmů, včetně omáček, marinád a dezertů.
Pokud chcete sáhnout po opravdové kvalitě, pak ve vašich zásobách nesmí chybět vinný ocet z Cavy Sec. Tento ocet z cavy pochází od jednoho z nejprestižnějších výrobců šumivého vína ve Španělsku, firmy Augustí Torello Mata. Ocet je dlouhým a šetrným procesem vyroben ze suchého šumivého vína. Má velmi intenzivní ovocné aroma a delikátně vyváženou chuť. Je vhodný k různým masům, rybám, carpacciu, pokrmům orientální kuchyně, salátům a dezertům – je vynikající s vanilkovou zmrzlinou! „K výrobě se používá suché šumivé víno, které zrálo 12-16 měsíců, a ve kterém nejvíce převládá ovocné aroma. Víno se po dobu 5-8 dní oxiduje při teplotě 25 °C, aby se zbavilo oxidu uhličitého a vytvořily se optimální podmínky pro přeměnu alkoholu na ocet. Následně se ocet přelije do barikových sudů a zraje 2 roky.“ dodává Jaroslava Šnejdarová, majitelka e-shopu eDelikatesy.cz
Vinný ocet Cava si vychutnáte i s vanilkovou zmrzlinou.
Zdravotní benefity
Přemýšlíte nad tím, co konzumujete? Pak vás jistě potěší, že vinný ocet může mít pozitivní zdravotní účinky. Nedávno byla dokonce prokázána antiglykemická vlastnost octa u osob s výraznou inzulínovou rezistencí nebo s diabetem 2. typu. V této studii konzumovali jedinci s inzulínovou rezistencí, nebo s diabetem 2. typu testovací nápoj s octem (20 g octa, 40 g vody, 1 lžička sacharinu), nebo placebem ihned před jídlem. U jedinců s inzulínovou rezistencí snížilo požití octa po jídle postprandiální glykémii o 64 % ve srovnání s placebem a zlepšilo citlivost na inzulin po jídle o 34 %. U osob s diabetem 2. typu nebylo požití octa tak efektivní při snižování glykémie po jídle, ale bylo spojeno s mírným zlepšením citlivosti na inzulin po jídle. Tyto údaje zkoumal odborný web Medscape.com, který poskytuje přístup k lékařským informacím a zároveň lékaře vzdělává.
Tradičně se ocet vyrábí z hroznového moštu.
O své zásoby se pečlivě starejte
Správné skladování vinných octů je klíčové pro zachování jejich kvality. Octy by měly být skladovány na temném a chladném místě, aby se minimalizovalo jejich vystavení světlu a teplu. Například sklepní prostor je ideální, protože se zde drží konstantní teplota. Zajistěte také, aby byly lahve pevně uzavřeny – tím zabráníte oxidaci octů. Vinné octy mají poměrně dlouhou životnost. Pokud je správně skladujete, vydrží vám i několik let. Nezapomínejte ale, že s časem může docházet ke změně chuti a aroma. Konzumujte je proto do dvou až tří let od data výroby.
Vinné octy se ve španělské kuchyni používají ve velké míře. Jsou nedílnou součástí marinád, omáček, salátových dresinků a dezertů. Přidání vinného octa do pokrmů přináší bohatou a vyváženou chuť, která zlepšuje celkový zážitek z jídla. V Česku je využijte i vy na dochucení masa, ryb nebo zeleniny.
Foto: Unsplash