Sardinky - zdánlivě obyčejné, ale nabité zdravím

Skromné, opomíjené, ale přitom skvělé. Tak bychom ve zkratce mohli označit rybičky souhrnně označované jako sardinky, z nichž kulinářsky nejznámější je sardinka obecná, latinsky Sardina pilchardus.

celasirka_src_2A1EB4E2-0D37-468C-8874-984838FA3A39

Sardinky jsou drobné mořské rybky, které dorůstají maximálně do 27 centimetrů (někteří výrobci je třídí a prodávají pak rybičky jednotné velikosti). Jejich hejna můžete potkat v poměrně velkých hloubkách od 25 do 100 metrů, v noci stoupají více k hladině do hloubek 10 až 35 metrů. Žijí v celé řadě moří, samozřejmě nejlepší jsou ty z čistých oblastí. V přímořských oblastech je koupíte čerstvé, seženete je také mražené, ale nejčastěji se sardinky prodávají v konzervách.

 

celasirka_src_598AE420-5893-4E74-9B89-FC87D3D91496

Zdravé a praktické

I před revolucí, kdy nebyl výskyt mořských ryb a mořských plodů v našich krajích velký, byly konzervované sardinky k mání, ostatně i v češtině se už odedávna říká, že lidé byli někde “namačkaní jako sardinky” (toto více než sto let staré rčení jinak pochází z angličtiny). Dát si k večeři sardinky s pečivem přitom nebyla jen rychlá, snadná a finančně nenáročná věc, ale i akce zdravotně prospěšná: někteří označují sardinky za vůbec nejzdravější mořskou rybu, případně za super potravinu, díky obsahu zdravých omega-3 mastných kyselin, vitamínu B, bílkovin, draslíku, hořčíku, zinku, železa, vápníku... a také díky tomu, že se v nich údajně neukládají škodlivé látky díky tomu, že jsou v potravním řetězci nízko a není možno je chovat, takže všechny, které sníte, jsou lovené v divoké přírodě. Zajímavé je, že i když se v historii měnily recepty na zpracování různých surovin, sardinky v oleji tu jsou už od dávných dob, a to i díky praktičnosti.

 

celasirka_src_B7E49F71-8019-4919-8670-4D158FF23EE5

Sardinky konzervují v mnoha zemích a my jsme zvolili import několika vyhlášených španělských produktů, které jsou jídlem nejen zdravým, ale i úžasně chutným: Sardinky v olivovém oleji Isla del Carmen pocházejí z nejčistších vod ze severu Španělska. Sardinky v olivovém oleji La Brújula jsou lovené na březích Galicie během měsíců července, srpna a září. Láká-li vás ochutnat výborně namíchanou směs sardinek a zeleniny, zkuste od této firmy skvělé Sardinas Guisadas.
PS: Prohlédněte si i další naše špičkové konzervy s rybami a plody moře!
 
celasirka_src_487FC17C-038A-4D1D-92DC-8CB0922C2546