Mandle: zdravé a úžasně dobré

Povědomí o tom, co je zdravá potravina, se v čase mění. Na jihu Evropy i v Americe, Africe a Asii ovšem už dávno dobře vědí, že mandle jsou nejen pochoutka, ale i skvělá potravina plná zdraví: najdeme v nich kvalitní tuky, které nám pomáhají být fit, bílkoviny a vitamíny i minerály.

celasirka_src_almond-1688409_1920

Celosvětová výroba mandlí činí ročně zhruba milion tun - největším producentem je USA, kde se mandle ve velkém produkují v Kalifornii, ale ty jihoevropské patří mezi kulinářsky nejvyhlášenější. Oblíbené jsou třeba mandle Marcona: oproti kalifornským jsou kulatější, méně protáhlé a mají sladší chuť. Mandle Valenciana jsou uzrálé pod valencijským sluncem ochucené solí promění i obyčejný večer u vína v mimořádný zážitek. Skvělé jsou také mandle z ekologického zemědělství společnosti Del Pozo, která během celého procesu výroby pečlivě kontroluje, aby byly všechny suroviny zpracovávány ekologicky a v souladu s principy ekologického hospodářství.

celasirka_src_almonds-1768792_1920

Máte chuť na něco malého? Nechcete to s mlsáním přehánět? Potřebujete podělit spoustu lidí nějakou lahodnou drobností? Zkuste maličké, jednotlivě balené mandlové oplatky - za málo peněz nabídnou spoustu chuti!

Tip: Mandle najdeme v krémech, mýdlech a dalších kosmetických výrobcích. Pokud ji chcete najít v dlouhém seznamu ingrediencí, koukejte se po jejím latinském názvu Prunus dulcis.