Tapas - Španělsko na jedno kousnutí
24. Října 2022Tapas jako výstavní skříň španělské kuchyně
Tapas existují moře variant. Jsou studené jako například variace sýrů nebo oliv i teplé jako chorizo na víně, rybí krokety, patatas bravas (pečené brambory s paprikovo-rajčatovou omáčkou), španělská tortilla a další. V některých městech, jako je Granada, se tapas často podávají k pití zdarma. Na jiných místech, jako je San Sebastián, jsou tapas, místně nazývané pintos, více gurmánské a je třeba je objednat.
Celá španělská kultura je hodně o socializování a tapas nejsou výjimkou. Existuje i hnutí „chození na tapas“. Lidé si dají drink a tapa v jednom baru, pak se přesunou do dalšího a dalšího. Skupina kamarádů si může objednat a sdílet nespočet malých jídel a všichni ochutnají od každého trochu. Noc tedy naplní ochutnáváním různých jídel a nápojů. Hodně lidí si také zajde na tapas před pozdní večeří, zatímco jiní si z tapas udělají večeři samotnou.
Historie
Okolo původu tapas existuje spousta legend. Někteří říkají, že tradici založil ve 13. století král Alfonso X. Kastilský. Když se zotavoval z nemoci, mohl prý jíst a pít jen v malých množstvích. Zalíbilo se mu to a poté, co se uzdravil, vydal nařízení, že se všechny nápoje musí podávat s něčím malým k zobání. Dalším podobným příběhem je, že dělníci nižší třídy utráceli své platy za alkohol spíše než za jídlo a příliš se opíjeli a bouřili. Král proto chytře rozhodl, že každá sklenice alkoholu může být podávána pouze s jídlem. Jak jste jistě zažili na vlastní kůži, s něčím k zakousnutí trvá člověku déle, než se opije.
Dalším z populárních příběhů je, že král Alfonso XIII. cestoval do Cádizu a zastavil se za větrného dne v jedné hospodě. Aby se do jeho kalichu s vínem nedostal prach a písek, dal hospodský navrch plátek šunky. Je také možné, že tapas byly vytvořeny, aby zakryly nepříjemný pach levného vína nebo aby udržely pryč otravné mouchy. Tyto dvě poslední možnosti by také potvrzovalo to, že slovo „tapa“ (ze španělského tapar) znamená „zakrýt“. Bez ohledu na to, kterému příběhu věříte, je na nich dobře vidět bohatá historie tohoto všemi milovaného pokrmu.
Tapas vs. pinchos
Může se stát, že narazíte na výraz „pinchos“. Tak se nazývají příbuzní tapas v Baskicku. Hlavním rozdílem je, že k tapas potřebujete talíř, misku, příbory nebo jiné nádobí a jde o menší porci než hlavní jídlo. Pinchos mají méně ingrediencí a většinou obsahují párátko neboli „pincho“, které drží všechny ingredience pohromadě. Jde vlastně o ekvivalent české jednohubky. Svět je malý, že?
Pokud si chcete připravit tapas doma, můžete postupovat tak, že na kousek nejlépe opečeného bílého chleba navršíte typicky španělské dobroty, jako je jamón a sýr Manchego, tak jak můžete vidět na obrázku výše. Fantazii se ale meze nekladou. Přidejte olivy, salám Salchichon, nakládané artyčoky nebo cokoliv dalšího vás napadne. Doporučujeme je doplnit lahví dobré Cavy. Ta se bude skvěle hodit i k receptu pro ty, kteří mají chuť dopřát si něco výjimečného. Chorizo a krevety jsou luxusní kombinace, kterou oslníte i partnera nebo hosty. Pro tento recept doporučujeme použít měkčí typ choriza.
Chorizo a krevety na španělský způsob
Recept najdete také na našem Instagramu zde
Jste gurmán každým coulem?
Přihlaste se k odběrů Gurmánských novinek a my vás budeme 1x za 14 dní informovat o novinkách ve světě gastronomie, nově otevřených restauracích, skvělých ingrediencích a neskutečně lahodných vínech.
Doporučené produkty
- Vhodné k sýru