Tapas - Španělsko na jedno kousnutí

24. Října 2022 Tapas - Španělsko na jedno kousnutí
Když se řekne španělské jídlo, tak se většině lidí vybaví paella, olivy, možná rajčata a papriky. Není však typičtější a populárnější jídlo, než jsou tapas. Jedná se o malé porce jídla servírované ke skleničce něčeho alkoholického. Může jít o mističku chipsů až po sofistikované delikatesy. Tato ideální mňamka na sdílení s přáteli má však překvapivě hlubokou historii a je uznávaná jako kulturní instituce. Pojďme se na ni podívat více zblízka a ukázat si i dva super recepty.

Tapas jako výstavní skříň španělské kuchyně

Tapas existují moře variant. Jsou studené jako například variace sýrů nebo oliv i teplé jako chorizo na víně, rybí krokety, patatas bravas (pečené brambory s paprikovo-rajčatovou omáčkou), španělská tortilla a další. V některých městech, jako je Granada, se tapas často podávají k pití zdarma. Na jiných místech, jako je San Sebastián, jsou tapas, místně nazývané pintos, více gurmánské a je třeba je objednat.

Celá španělská kultura je hodně o socializování a tapas nejsou výjimkou. Existuje i hnutí „chození na tapas“. Lidé si dají drink a tapa v jednom baru, pak se přesunou do dalšího a dalšího. Skupina kamarádů si může objednat a sdílet nespočet malých jídel a všichni ochutnají od každého trochu. Noc tedy naplní ochutnáváním různých jídel a nápojů. Hodně lidí si také zajde na tapas před pozdní večeří, zatímco jiní si z tapas udělají večeři samotnou.



Historie

Okolo původu tapas existuje spousta legend. Někteří říkají, že tradici založil ve 13. století král Alfonso X. Kastilský. Když se zotavoval z nemoci, mohl prý jíst a pít jen v malých množstvích. Zalíbilo se mu to a poté, co se uzdravil, vydal nařízení, že se všechny nápoje musí podávat s něčím malým k zobání. Dalším podobným příběhem je, že dělníci nižší třídy utráceli své platy za alkohol spíše než za jídlo a příliš se opíjeli a bouřili. Král proto chytře rozhodl, že každá sklenice alkoholu může být podávána pouze s jídlem. Jak jste jistě zažili na vlastní kůži, s něčím k zakousnutí trvá člověku déle, než se opije.

Dalším z populárních příběhů je, že král Alfonso XIII. cestoval do Cádizu a zastavil se za větrného dne v jedné hospodě. Aby se do jeho kalichu s vínem nedostal prach a písek, dal hospodský navrch plátek šunky. Je také možné, že tapas byly vytvořeny, aby zakryly nepříjemný pach levného vína nebo aby udržely pryč otravné mouchy. Tyto dvě poslední možnosti by také potvrzovalo to, že slovo „tapa“ (ze španělského tapar) znamená „zakrýt“. Bez ohledu na to, kterému příběhu věříte, je na nich dobře vidět bohatá historie tohoto všemi milovaného pokrmu.

Tapas vs. pinchos

Může se stát, že narazíte na výraz „pinchos“. Tak se nazývají příbuzní tapas v Baskicku. Hlavním rozdílem je, že k tapas potřebujete talíř, misku, příbory nebo jiné nádobí a jde o menší porci než hlavní jídlo. Pinchos mají méně ingrediencí a většinou obsahují párátko neboli „pincho“, které drží všechny ingredience pohromadě. Jde vlastně o ekvivalent české jednohubky. Svět je malý, že?

Pokud si chcete připravit tapas doma, můžete postupovat tak, že na kousek nejlépe opečeného bílého chleba navršíte typicky španělské dobroty, jako je jamón a sýr Manchego, tak jak můžete vidět na obrázku výše. Fantazii se ale meze nekladou. Přidejte olivy, salám Salchichon, nakládané artyčoky nebo cokoliv dalšího vás napadne. Doporučujeme je doplnit lahví dobré Cavy. Ta se bude skvěle hodit i k receptu pro ty, kteří mají chuť dopřát si něco výjimečného. Chorizo a krevety jsou luxusní kombinace, kterou oslníte i partnera nebo hosty. Pro tento recept doporučujeme použít měkčí typ choriza.


Chorizo a krevety na španělský způsob


Ingredience:
150 g španělského choriza, nakrájeného na 1 cm plátky
1 lžíce extra panenského olivového oleje
2 stroužky česneku, nakrájené na tenké plátky
300 g velkých syrových krevet
1 lžička chilli
šťáva a jemně nastrouhaná kůra z 1 citronu
2 polévkové lžíce jemně nasekané čerstvé ploché petrželky
křupavý chléb a citron k podávání

Pokyny:
1️. Rozpalte velkou pánev na střední teplotu. Přidejte chorizo a vařte, dokud nebude křupavé a olej se neuvolní, cca 4 minuty, ale pozor, některým měkkým druhům choriza stačí méně. Přesuňte chorizo do misky.
2️. Přidejte olivový olej na pánev a snižte teplotu na středně nízkou. Přidejte česnek. Vařte, dokud se nezačne zbarvovat, asi 1 minutu.
3️. Zvyšte teplotu na vysokou, vmíchejte krevety a chilli a 1 minutu míchejte.
4️. Přidejte citronovou šťávu a chorizo a míchejte, dokud se krevety nezabarví, ještě 1 až 3 minuty.
5️. Posypte citronovou kůrou a petrželkou a ihned podávejte s křupavým chlebem a půlkami citronu na vymačkání.

Recept najdete také na našem Instagramu zde

Jste gurmán každým coulem?

Přihlaste se k odběrů Gurmánských novinek a my vás budeme 1x za 14 dní informovat o novinkách ve světě gastronomie, nově otevřených restauracích, skvělých ingrediencích a neskutečně lahodných vínech.

Doporučené produkty

Další zajímavé články