Španělská šafránová rýže s houbami a grilovanými paprikami z jedné pánve

19. Září 2023 Španělská šafránová rýže s houbami a grilovanými paprikami z jedné pánve
Tato vynikající rýže s houbami je inspirovaná tradičním španělským pokrmem Arroz con Champiñones y Pimientos del Piquillo, který je milovaný pro své nádherné šafránové aroma a tradiční grilované papričky Piquillo, které jsou také někdy přezdívané jako červené zlato
Toto jméno jim přinesla především jejich výborná chuť a vysoký obsah vitamínu C. Jsou sladké a zároveň kouřové díky procesu opékání na otevřeném plameni, a tomuto receptu dodávají nádhernou šťavnatost v každém soustu. Mnohovrstvá chuť této rýže se dá srovnat například s paellou, takže pokud jste fanoušky této zlatavé krásky, rozhodně si zamilujete i tuto vegetariánskou verzi. Servírovat ji můžete samostatně nebo jako přílohu třeba ke kuřecímu steaku. Oči strávníků rozzáří vždy stejně.

Ingredience:
½ cibule nakrájené nadrobno
4 stroužky česneku nakrájené nadrobno
300 g čerstvých hub (např. žampiony, portobello) nakrájených na plátky
220 g grilovaných červených paprik nakrájených podélně na proužky
½ lžičky sladké španělské papriky
1 rajče nastrouhané najemno
4 šálky zeleninového vývaru
⅛ lžičky šafránu
1 větvička čerstvého rozmarýnu
špetka mořské soli a černého pepře


Postup:
Rozehřejte dostatečné množství olivového oleje na pánvi, přidejte česnek a cibuli a nechte zesklovatět asi 3 minuty. Přidejte houby a povařte další 4 minuty na vyšším středním stupni. Přidejte papriky, sladkou papriku, rajče, sůl a pepř.
Po dalších 3 minutách přilijte vývar a šafrán a povařte 4 minuty. Přidejte rýži a přiveďte k varu. Naposledy promíchejte, přidejte rozmarýn a nechte vařit nedotčené 15 minut. Snižte stupeň na nižší střední a vařte dalších 5 minut. Poté odstraňte z plotny a zakryjte pokličkou nebo čistou utěrkou na dalších 5—10 minut. To zajistí, že všechen zbytek vývaru se absorbuje do rýže a ta tak bude krásně měkká a nadýchaná.

Jste gurmán každým coulem?

Přihlaste se k odběrů Gurmánských novinek a my vás budeme 1x za 14 dní informovat o novinkách ve světě gastronomie, nově otevřených restauracích, skvělých ingrediencích a neskutečně lahodných vínech.

Doporučené produkty

Další zajímavé články