Španělská šafránová rýže s houbami a grilovanými paprikami z jedné pánve

Tato vynikající rýže s houbami je inspirovaná tradičním španělským pokrmem Arroz con Champiñones y Pimientos del Piquillo, který je milovaný pro své nádherné šafránové aroma a tradiční grilované papričky Piquillo, které jsou také někdy přezdívané jako červené zlato.
 
Toto jméno jim přinesla především jejich výborná chuť a vysoký obsah vitamínu C. Jsou sladké a zároveň kouřové díky procesu opékání na otevřeném plameni, a tomuto receptu dodávají nádhernou šťavnatost v každém soustu. Mnohovrstvá chuť této rýže se dá srovnat například s paellou, takže pokud jste fanoušky této zlatavé krásky, rozhodně si zamilujete i tuto vegetariánskou verzi. Servírovat ji můžete samostatně nebo jako přílohu třeba ke kuřecímu steaku. Oči strávníků rozzáří vždy stejně.
 

Ingredience:
  • 30 ml extra panenského olivového oleje
  • ½ cibule nakrájené nadrobno
  • 4 stroužky česneku nakrájené nadrobno
  • 300 g čerstvých hub (např. žampiony, portobello) nakrájených na plátky
  • 220 g grilovaných červených paprik nakrájených podélně na proužky
  • ½ lžičky sladké španělské papriky
  • 1 rajče nastrouhané najemno
  • 4 šálky zeleninového vývaru
  • ⅛ lžičky šafránu
  • 250 g bomba rýže
  • 1 větvička čerstvého rozmarýnu
  • špetka mořské soli a černého pepře
 
sabores srpen-4
 
Postup:
 
Rozehřejte dostatečné množství olivového oleje na pánvi, přidejte česnek a cibuli a nechte zesklovatět asi 3 minuty. Přidejte houby a povařte další 4 minuty na vyšším středním stupni. Přidejte papriky, sladkou papriku, rajče, sůl a pepř.
 
Po dalších 3 minutách přilijte vývar a šafrán a povařte 4 minuty. Přidejte rýži a přiveďte k varu. Naposledy promíchejte, přidejte rozmarýn a nechte vařit nedotčené 15 minut. Snižte stupeň na nižší střední a vařte dalších 5 minut. Poté odstraňte z plotny a zakryjte pokličkou nebo čistou utěrkou na dalších 5—10 minut. To zajistí, že všechen zbytek vývaru se absorbuje do rýže a ta tak bude krásně měkká a nadýchaná.