La Casota

Začátky historie této tradice sahají do 13. století. Rodinné podnikání, které vzniklo kolem postavy José Araque Carrascosa, páté generace pastýřů La Mancha se sídlem v La Solana. A tito pastýři vyráběli svůj vlastní sýr, který jim sloužil nejen pro jídlo, ale i pro obchod.
Na začátku 20. století zažila La Solana významný start a v první třetině tohoto století zvýšila počet obyvatel o 60 procent. Přesto zachovává své tradice, mezi nimi i výrobu sýru manchego. To je zdokumentováno v pruvodci po městě a provincii z roku 1905, který hovoří o „akreditovaném sýru vyrobeného z mléka ovcí“. Sýry stojí vedle památek jako je gotický kostel Santa Catalina, Mudejarský kostel San Sebastián nebo barokní dominikánské jeptišky. Počet obyvatel neustále roste a má 15,250 obyvatel, tradice hospodářských zvířat je udržována díky potomků prvních osadníků, kteří sledují vývoj ze sýrů a předávají své zkušenosti z generace na generaci.
La Casota