Elegantní a osobité bílé víno z Montsantu, které vzniká z místních odrůd Macabeo, Garnacha Blanca a Xarel·lo.
Dido Blanc propojuje středomořský charakter s mineralitou a svěžestí, díky kombinaci zrání ve dřevě, amforách i betonu.
Ve vůni i chuti nabídne zralé ovoce, bylinky, jemnou kořenitost, svěží aroma citrusů, zeleného jablka a bílých květin a lehce oxidativní tón, který vínu dodává hloubku a výbornou gastronomickou použitelnost.
Venus La Universal, Dido Blanc, D.O. Montsant, bílé víno, 0,75l

Vybíráme produkty
osobně ve Španělsku

Nabízíme přes 700 druhů
španělských vín

Neotálíme, objednávku
ihned vyřizujeme

Disponujeme kamennými prodejnami
v Praze

Zboží dopravujeme
zcela zdarma

Balíme na přání
do dárkových kazet a košíků
Sara Pérez a René Barbier, známí svou citlivou prací s terroirem a ekologickým přístupem, představují s Dido Blanc autentické bílé víno z oblasti Montsant. Toto víno vzniká s důrazem na čistotu odrůdového projevu a svěžest, která je typická pro výškové vinice regionu.
Odrůda: Macabeo 50 %, Garnacha Blanca 40 % a Xarel·lo 10 %.
Vinice: Garnatxa pochází ze tří různých parcel v oblasti Marça a Falset. První parcela je 70 let stará a nachází se v dřívější, nejteplejší části oblasti Montsant D.O. Druhá parcela, stará 25 let, je situována v Coll de Falset, která je energičtější a čerstvější a vyvažuje teplo a hustotu hroznů z první parcely díky dobré kyselince, nízkému pH a kořenitému aroma. Další dva pozemky Macabeu, staré přes 70 let, leží v chladnějších oblastech na hranici D.O.Q. Priorat. Všechny odrůdy rostou na vápenité bílé půdě, která vínu dodává minerální charakter.
Výroba a zrání: Víno je vyráběno s minimálním zásahem, fermentace probíhá spontánně v nerezových tancích a betonových nádobách, aby byla zachována přirozená svěžest a aromatická čistota. Zrání probíhá krátce na kvasnicích, což dodává vínu jemnou krémovost a komplexnost.
Chuť a aroma: Dido Blanc má slámově žlutou barvu s lehce nazelenalým nádechem. Ve vůni nabízí svěží aroma citrusů, zeleného jablka a bílých květin, zralého ovoce, rozinek a charakteristický suchý lehký oxidativní nádech s oříškovými tóny, který dodává vínu gastronomickou sílu. Na patře je svěží, čisté, s krásnou kyselinkou a dobře vyvážené. Závěr je dlouhý, minerální a zemitý. Dido Blanc je výrazné víno, které rozhodně není „průměrné“.
Gastronomie: Skvěle se hodí k lehkým pokrmům, jako jsou ryby, mořské plody, saláty, světlá drůbež nebo jemné sýry. Doporučená teplota podávání je 8–10 °C, aby se plně rozvinuly jeho aromatické nuance.
Obsah alkoholu: 14,5 %
Původ: Španělsko, D.O. Montsant
Jsme přímým dovozcem tohoto výjimečného bílého vína.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Víno bílé |
---|---|
EAN: | 8437021941012 |
Oblast původu: | D.O. Montsant |
Obsah alkoholu: | 14,5 |
Odrůda: | Macabeo |
Ročník: | 2021 |
Velikost lahve: | 0,75 |
Země původu: | Španělsko |
Distribuce: | CZ |
Diskuze
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Přidat komentář
Malé, ale velmi respektované vinařství Venus La Universal bylo založeno v roce 1999 jako osobní projekt manželů Sary Pérez a Reného Barbiera IV. Oba pocházejí z vinařských rodin, které významně formovaly moderní podobu Prioratu.
René Barbier IV. navázal na odkaz svého otce a dědečka. Clos Mogador je legendární vinařství založené v roce 1979 Reném Barbier III. (v současnosti řízeným Reném IV. a jeho týmem) a je považováno za symbol renesance kvalitního vína v oblasti DOQ Priorat.
https://www.edelikatesy.cz/znacka/clos-mogador/
Sara Pérez pokračuje v tradici svého otce, Josepa Lluíse Péreze, který v roce 1986 založil Mas Martinet, další významné vinařství v Prioratu, dnes pod jejím vedením, s důrazem na ekologickou, terroirovou produkci.
https://www.edelikatesy.cz/znacka/mas-martinet/
Jejich vinařský projekt se nachází v DO Montsant, těsně sousedícím s Prioratem, a obhospodařují zhruba 4 hektary vinic s výběrem ekologických postupů a hlubokým respektem k přírodě.Venus La Universal dbá nejen na kvalitu vína, ale intenzivně i na minimalizaci ekologické stopy na všech úrovních, od vinice až po logistiku. Ve vinicích se spoléhají výhradně na organické hnojiva (kompost, hnůj) a neutrální přípravky jako kozí séra či rostlinné extrakty, aby zcela eliminovali použití síry a chemie. Ve výrobě používají divoké kvasinky, snaží se minimalizovat spotřebu vody, přecházejí na úspornější obaly jako ekologickou voskovou kapsli místo klasické šroubové nebo hliníkové.