Často kladené dotazy

Jamon serrano a jamon iberico jsou typické španělské speciality. Jedná se o sušenou šunku, jež zraje několik měšíců dokonce i let na vzduchu. Platí pravidlo, že čím vyzrálejší jamon je, tím výraznější chutí se vyznačuje.

Jamon serrano je obyčejnější varianta, jde o šunku z masa bílých prasat. Jamon iberico je luxusní pochoutka a je přirovnánána k delikatesám jako je např. kaviár, pravé šampaňské, foie gras a podobně. Vyrábí se z masa iberského prasete, jehož maso je bohaté na mastné kyseliny díky střeženému stravování. Prorůstání tuku do svalové části má na svědomí pocit "rozpouštění se" v ústech. Cena jamonu ibérico se pohybuje v řádech tisíců i desetitisíců korun za kus.

Dvě nejdůležitější kriteria pro výběr jamonu je jeho zralost a oblast původu. Jamon by měl mít označení minimálně "RESERVA" popř. "Gran RESERVA" To znamená, že jamon zrál v optimálních podmínkách po dobu minimálně 12 měsíců. Čím vyšší doba zrání, tím je jamon kvalitnější, lepší a také dražší. Gran reserva je pak označován kus, který zrál minimálně 18 měsíců.

Vyhlášené oblasti jamonu jsou Extremadura nebo Teruel.

Je třeba si při koupi dávat pozor, zda maso pochází ze Španělska nebo jej výrobce koupil někde jinde (levněji) a ve Španělsku pak proběhla pouze závěrečná fáze zrání. Indikátorem nám může být cena. Podezřele nízká cena je signálem: "POZOR, něco tady nehraje". Často na takových výrobcích naleznete prohlášení "Zrálo v Pyrenejích" nebo něco podobného.

A proč je důležité, aby byla prasata vypěstovaná na farmě výrobce? Je to z toho důvodu, že výrobce tak může ovlivnit kvalitu masa pomocí potravy pro zvířata.

Jamon serrano je obyčejnější varianta.

Jamon iberico je luxusní pochoutka a je přirovnánána k delikatesám jako je např. kaviár, pravé šampaňské, foie gras a podobně. Jeho cena se pohybuje v řádech tisíců i desetitisíců korun za kus. Jamon iberico poznáte podle černého kopýtka.

Paleta je označení pro přední kýtu z vepře. Tzn. menší než zadní. Maso je stejně kvalitní jako na zadní kýtě, nicméně může být o něco sušší. Standardně kvůli své menší hmotnosti zraje kratší dobu. Označení Reserva získává již po 8 měsících zrání.

Cebo je označení pro jamon iberico, jež je vyrobeno z masa černých polodivokých prasat, jež v průběhu života pojídala různorodou stravu, ale především žaludy.

Bellota je označení pro jamon iberico, jenž je vyroben z prasat, jež byla krmena výhradně žaludy. Tento jamon je považován za tjednu z nejluxusnější ch delikates.

Pata negra je označení pro jamon iberico. Negra (černá) podle černého kopýtka.

Jamon má trvanlivost minimálně 12 mešíců, pokud je uchováván správně. Pokud jej nakrojíte, doporučujeme jej zkonzumovat do 2 měsíců, protože potom maso může vysychat.

Podívejte se na instruktážní video, jak krájet jamon. Naleznete jej zde.