Paella: lahůdka z moře

24. Dubna 2019 Paella: lahůdka z moře
Je téměř nemožné přijít do styku se španělskou gastronomií a nenarazit na paellu. Kde se tahle dobrota z rýže a darů moře vlastně vzala?
Jídla spočívající v tom, že se rýže připravuje se zeleninou, masem či plody moře najdeme po celém světě. V Čechách je určitě nejznámější italské risotto, ale s rostoucí oblibou orientální kuchyně dochází i na pilaf nebo všemožné asijské variace jako nasi goreng a podobně - a na paellu.
Pro Španěly je paella jídlem patřícím neodmyslitelně k regionu Valencie. Taková paella valenciana obsahuje kromě rýže a zeleniny maso, fazole, koření a také hlemýždě. Oblíbená paella de marisco je bez fazolí, hlemýžďů a masa, a o to více je v ní mořských plodů, a konečně paella mixta je tak trochu “freestyle”, kde najdete širokou škálu přísad - mořské plody, maso i zeleninu. Důležité je nepřevařit rýži a nezapomenout na šafrán. Přes pestrost variant platí, že paella není pikantní jídlo!

Příprava a servis vypadají vždycky podobně: Potřebujete nízkou širokou pánev s uchy, kde kombinaci rýže, koření a dalších přísad připravíte (nepřiklápí se, jen někdy na konec přijde ke slovu alobal) a také v ní paellu většinou servíruje. Možná jste zažili příjemný večer v restauraci, kdy vám k objednávce paelly přinesli i extra stoleček a na něj umístili horkou pánev - z ní pak číšník servíruje a případně doplňuje pokrm hostům na talíře.

Na eshopu edelikatesy najdete řadu potřeb pro domácí výrobu paelly. Jako skvělý dárek může posloužit set pánve, oleje a koření Carmencita, na ukojení chuti na paellu se zeleninou vyzkoušejte paellu Querida Carmen a samozřejmě si nezapomeňte tohle skvělé jídlo dát na vaší příští dovolené!

Další zajímavé články