Gazpacho, Salmorejo a další studené polévky

23. Července 2019 Gazpacho, Salmorejo a další studené polévky
Ve Španělsku umí být pěkně horko, a místní kuchyně tak nabízí řadu jídel, která vás sice zasytí, ale nezatíží. Mezi oblíbené studené pokrmy patří studené polévky.

Klíčové papriky

Nejslavnější z nich je gazpacho. Jde v podstatě o mix zeleniny, soli a olivového oleje, přidává se také česnek a trocha vinného octu, někdy oregano. Ze zeleniny se používají rajčata, papriky a okurky, zelené papriky dokážou dodat polévce skvělou zelenou barvu. Ve španělských supermarketech najdete často gazpacho v regálech u zeleniny, bývá i v tetrapaku.

Kromě něj si můžete tamtéž pořídit i výbornou studenou polévku salmorejo, původem z Códoby. Salmorejo je o něco výživnější, obsahuje kromě rajčat, soli a oleje i další ingredience jako rozmělněný bílý chleba, podává se i s vařenými vejci a jamónem. Mimochodem, původně rajčata v téhle polévce ani nefigurovala a tzv. Salmorejo blanco se připravovalo v hmoždíři. 

Starší než Kolumbus

Pokud vás rajčata nelákají, ale studené polévky ano, zkuste také tradiční předkolumbovskou specialitu mazamorra. Pod tímto názvem se ve Španělsku dostane řada velmi odlišných pokrmů, ale my doporučujeme tradiční córdobskou polévku z bílého chleba, vejce, oleje a česneku, která se přizdobí černými olivami. 

Lákají vás studené polévky tak jako nás? My si myslíme, že je to skvělý způsob, jak se v horku zdravě najíst. V našem eshopu najdete vynikající zelené gazpacho (Villaolivo) v litrové láhvi a také výborné bio gazpacho typicky červené barvy. Doporučujeme!

Další zajímavé články