Malebná La Rioja

19. Ledna 2018 Malebná La Rioja
Amaren
Malebná oblast  na severu Španělska vklíněná mezi Navaru a  Kastilii a León je vyhlášeným vinařským regionem, jehož vína jsou oceňována po celém světě.  Vinohrady, jež jsou různě rozeseté po krajině, ochraňují před nepřízní počasí mohutné hory. Malá země na řece Oja (Río Oja) je snem každého milovníka dobrého jídla, jelikož zdejší kuchyně je pestrá a chutná. Paprikové klobásy, čerstvý kozí sýr camerano či mandlové zákusky potěší každý mlsný jazyk.  V dnešním příspěvku se však podíváme na vína, která jsou pro La Rioju snad nejtypičtějším produktem a která stojí za bližší prozkoumání a především ochutnání.

Vinařská oblast D.O. nebo D. O. Ca La Rioja (Denominación de Origen Calificada, ochranná známka původu a jakosti) se dělí na tři podoblasti, jejichž vína se liší, a přece můžeme říci, že  se jaksi prolínají…

Vína nejzápadnější  oblasti La Rioja Alta jsou vyhlášená pro svou jemnou, elegantní chuť a jen mírný obsah alkoholu. Pokud však máte raději ovocnatá vína, vypravte se do sousední La Riojy Alavesy, která se nachází v Baskicku.
 

Tmavé hrozny a vína s vysokým alkoholovým potenciálem dává půda podoblasti La Rioja Baja rozprostírající se od největšího města Logroño až k regionu Navarra. Vinařství má v La Rioje mnohasetletou tradici. V dnešní době se mnoho postupů zmodernizovalo, La Rioja dokonce patří k nejmodernějším vinařským oblastem ve Španělsku vůbec, ale riojští vinaři se stejně raději spoléhají na práci lidských rukou.

Nejdůležitější odrůdy hroznů oblasti La Rioja
Bílé odrůdy se pěstují na pouhých 10% půdy a používají se převážně na scelování. Nejvýznamnějšími bílými hrozny jsou Viura nebo Macabeo, z nichž se připravuje jiskrné odrůdové víno.
Snad nejdůležitější odrůdou pro výrobu červených vín vůbec je Tempranillo, charakteristické ovocnatou chutí. Platí za  nejurozenější španělskou odrůdu.  Dalšími typickými odrůdami jsou Garnacha, Graciano a Mazuelo.

Vinice





Jakostní třídy riojských vín
La Rioja je jedinou španělskou vinařskou oblastí, která nese ochrannou známku původu a jakosti. D.O. Ca je nejvyšší kategorií, ve které jsou velmi přísné požadavky na jakost hroznů. Celý proces výroby vína i samotný prodej probíhají pod bedlivým dohledem kontrolního orgánu  Consejo Regulador, jenž vydává číslované etikety určené pouze vínům splňujícím všechny potřebné normy.



Jakostní třídy riojských vín jsou následující:
Vino sin crianza/ Vino joven – Mladé víno zrající pár měsíců, mohlo strávit nějaký čas  zrání i v sudu.
 Vino de crianza – Víno s tímto označením zrálo 2 roky, z toho 1 rok v sudu, pokud se tedy jedná o červené víno. Vína růžová a bílá zrají v tomto případě v sudu 6 měsíců.
Reserva – Červená vína kategorie Reserva opouští vinné sklepy po 36 měsících (z toho 12 měsíců se musejí stařit v barikových sudech).
Gran Reserva – Vína výjimečných ročníků musí zrát nejméně 24 měsíců v dubových sudech a poté 36 měsíců v lahvi.

Jste gurmán každým coulem?

Přihlaste se k odběrů Gurmánských novinek a my vás budeme 1x za 14 dní informovat o novinkách ve světě gastronomie, nově otevřených restauracích, skvělých ingrediencích a neskutečně lahodných vínech.

Další zajímavé články