Zlaté Španělské dědictví aneb ty nejlepší sýry

27. Listopadu 2018 Zlaté Španělské dědictví aneb ty nejlepší sýry

Španělsko produkuje více než 100 různých druhů sýrů a každá jeho oblast nabízí svou vlastní specialitu od čerstvých až po vyzrále lahůdky.

Jednou z hlavních charakteristik je typ mléka používaného ve výrobě, který se liší od regionu k regionu, dobou jeho produkce, klimatu a tradici. Španělský sýr je vyroben z kravského, ovčího nebo kozího mléka někdy dokonce ze směsi všech tří.

Obecně se sýry z kravského mléka nacházejí na severu, podél kantabrijského pobřeží, od Galicie až po Baskicko a podél severního Cantabric Mountain Range a Pyrenejí. Sýry z ovčího mléka se nacházejí ve vnitrozemí, od severu, v Kantábrii a Baskicku, až po oblasti Castilla-León, Castilla La Mancha, Aragón a Extremadura. A konečně sýry z kozího mléka se nacházejí většinou podél pobřeží Středozemního moře, od Katalánska až po Andalusii.

Na Kanárských i Baleárských ostrovech najdeme většinou sýr z kozího mléka a smíšené mléčné sýry. Sýry smíšeného mléka se obecně vyrábějí po celé zemi, přičemž převažuje mléko pro danou oblast typické. Výroba kvalitních sýrů je ve Španělsku velmi vážená, jelikož v současné době existuje ve Španělsku 13 oblastí s označením původu.

 Ve Španělsku se sýrem rozhodně nešetří, jí se ať už sám nebo s chlebem, jako tapas nebo jako dezert. Kvůli různým klimatickým a geografickým podmínkám a kultuře může každý region Španělska produkovat několik různorodých odrůd sýrů. Každý sýr má své jedinečné vlastnosti, které ovlivňují konečný výrobek, jako je typ mléka (ovce, koza, kráva nebo směs), výrobní proces, historie nebo tradice a proces stárnutí nebo vytvrzování.

Ve Španělsku nikdy nejste daleko od dobrého sýra, jsou k dostupné na farmářských trzích, ve větších supermarketech a samozřejmě i ve specializovaných obchodech. Malé lahůdkářské obchody jsou skvělým místem pro nákup sýrů, jelikož obchodníci jsou obvykle lépe připraveni pomoci s dodatečnými informacemi o odrůdách a chutích, které v sýrech můžete najít.

Příště se podíváme na jednolivé regiony a jejich typické sýrové pochoutky.

Jste gurmán každým coulem?

Přihlaste se k odběrů Gurmánských novinek a my vás budeme 1x za 14 dní informovat o novinkách ve světě gastronomie, nově otevřených restauracích, skvělých ingrediencích a neskutečně lahodných vínech.

Další zajímavé články