Zlaté Španělské dědictví aneb ty nejlepší sýry III.

03. Února 2019 Zlaté Španělské dědictví aneb ty nejlepší sýry III.

Nata de Cantabria - Kantábrie

Krémový sýr Cantabrie pochází z kantabrijského pobřežního regionu Cantabria, v severním Španělsku (záliv Vizcaya). Před získáním označení původu byl znám pouze jako Queso de Nata. Jeho jméno dokonale definuje vlastnosti tohoto sýra. Měkký, téměř se taví v ústech, má jemnou chuť smetanového sýra, ale s vynikajícím charakteristickým hořkým prvkem.

Roncal - Navarra

Syr Roncal pochází z plného ovčího mléka legendárních plemen ovcí Lacha a Aragonesa. V závislosti na ročním období tyto stáda pasou ve vysokých Pyrenejích nebo v oblasti Bardena v provincii Navarra, která byla místem pro "Elegantní vzestupy" Ernesta Hemingwaye. Roncal, vyrobený v jedné ze sedmi vesnic ve Valle de Roncal, má ořechovou a pikantní chuť se silnějším aroma a tvrdší strukturu. Je poněkud podobný jako Pecorino Toscano a Manchego, avšak je Roncal i přesto jedinečný. Rozplývá se v ústech a ponechává v nich svou autentickou chuť. Skvěle se páruje s mnoha druhy vína. Doporučujeme však tento sýr v doprovodu vína odrůdy Tempranillo.

Tetilla - La Coruña

Tetilla D.O. je neobvyklý sýr. Pozoruhodný je jeho tvar, který připomíná tvar ženského ňadra (Tetilla). Tento široký kuželovitý sýr je vyroben z mléka krav pasených na zelených pastvinách za pobřežními horskými pásmy. Sýr je vyroben z pasterizovaného kravského mléka a má žlutou kůru. Je krémový a jeho chuť je jemně slaná. Mléko použité k produkci pochází z dobře známých plemen jako Frisians, Alpine Browns a Rubia Gallega.

Zamorano - Zamora

Zamorano je tvrdý ovčí sýr.  Liší se od známého Manchega svou plnější a výraznější chuťí. Sýr Zamorano je na první ochutnání mírně ostrý, potom v něm ale najdete máslovou a ořechovou chuť a také jedinečnou strukturu, která se rozpouští v ústech. Tento sýr je dobré spárovat s plným červeným nebo bílým vínem.

Další zajímavé články