Zlaté Španělské dědictví aneb ty nejlepší sýry II.

12. Prosinece 2018 Zlaté Španělské dědictví aneb ty nejlepší sýry II.

Španělsko - regiony sýra D.O

Stejně jako víno Španělsko používá systém DO pro klasifikace sýrů, DO oblasti Španělska jsou:

Manchego - Ciudad Real

Manchego je nejznámější španělský sýr. Jeho pojmenování vychází z  provincie, kde má původ - Donu Quijote de La Mancha. Nicméně není tak okázalý jako starý stíhač větrného mlýna. Zůstává poměrně sladká a jemná v každé době zrání s nádechem slaných ořechů. Manchego byl původně platidlem na trzích s hospodářskými zvířaty a poskytoval tak vysoký příjem pastýřům.

Cabrales - Asturie

Cabrales - modrý a velkolepý, přívlastky vystihující dokonale tento sýr. Je ručně vyráběn ve farmách v pohoří Picos de Europa severního Španělska a dozrává v jeskyních, které jsou typické chladem, vlhkostí a slaným větrem. Gurmánský sýr Traditional Cabrales je vyroben ze směsi kravského, ovčího a kozího mléka. Jedná se o jeden z nejjemnějších modrých sýrů ve Španělsku, který nabízí různé druhy příchutí v závislosti na typu použitého mléka. Vlhkost v jeskyních je okolo 90% s teplotou mezi 8 a 12°C. Prostředí potřebné k podpoře růstu penicilinových spór, které dávají sýrům specifickou chuť, jsou přímořské jeskyně. Stádium dozrávání v jeskyních trvá od 2 do 5 měsíců, sýr se během této doby pravidelně čistí a otáčí.

Mahon - Baleárské ostrovy

Mahon má výrazně ovocný ovocný podtón. Sýr je nazvaný pro hlavní městě ostrova Menorca. Místní zemědělci zde vyrábějí tento sýr již po staletí a jeho reputace spočívá na dovednostech místních odborníků. Ti sbírají mladé sýry z producentských farem a připravují je k jejich zrání v podzemních sklepech po dobu dvou měsíců až dvou let.

Během procesu dozrávání se na kůrku sýru často nanáší paprika a olivový olej. Tento sýr má poměrně hustou strukturu se slanou máslovou chutí a často se jedí olivovým olejem, estragonem a černým pepřem.

Majorero - Fuerteventura

Marjorero je populární kozí sýr vyráběný hlavně ve Valencii, Murcii, Andalusii, Extremaduře a na Kanárských ostrovech. Kozí sýry, stejně jako všechny španělské sýry, se vyrábějí v různých příchutích a tvarech. Sýr Marjorero je jedním z nejoblíbenějších a pochází z Kanárského ostrova Fuerteventura. Marjorero je poměrně tučný a se silným aroma. Jedná se o tvrdý lisovaný sýr vyrobený z delikátního kozího mléka Marjorero a až z 15% ovčího mléka z jiných částí Kanárských ostrovů. Tajemství jeho chuti pochází z aromatické chuti kozy, která dokáže vyrábět až 2 litry mléka denně.

Jste gurmán každým coulem?

Přihlaste se k odběrů Gurmánských novinek a my vás budeme 1x za 14 dní informovat o novinkách ve světě gastronomie, nově otevřených restauracích, skvělých ingrediencích a neskutečně lahodných vínech.

Další zajímavé články