Zázrak jménem olivový olej

02. Března 2019 Zázrak jménem olivový olej
Různé potraviny zažívají vlny obliby a zapomnění. A pak jsou takové, které lidi milují pořád. Olivový olej je jednou z nich.

Jak se dělá

Olivy se pěstují tisíce let a na výrobě oleje se už zhruba dva tisíce let moc nezměnilo. Olivy se sklidí třesením větvemi (buď ručně palicí, nebo strojem, který stromem třese). Ze stromu napadají do připravených plachet a pak se lisují. Nejkvalitnější extrapanenské oleje se lisují brzy po sklizni zastudena a nedělá se s nimi nic dalšího, méně ceněné levnější oleje se vyrábějí i z tzv. pokrutin zbylých po extrakci extra panenského oleje a olej se z nich získává i dalšími, méně šetrnými způsoby.

Španělsko vede

Zhruba 44 % světové produkce olivového oleje pochází ze Španělska (pro srovnání, další významný výrobce, Itálie, zodpovídá za 21,5 % světové produkce a následuje Řecko s 12,5 %).

Čím nám může prospět

Na olivovém oleji je skvělé, jak je všestranný. Můžeme s ním vařit, jíst ho studený v salátu nebo jako jižané s chlebem a solí, ale je skvělý i v kosmetice, ať už na domácí pokusy, nebo jako součást průmyslově vyráběných krémů nebo třeba šamponů a mýdel.

Pro výborné chuťové vlastnosti jsme pro vás vybrali extrapanenský olej Rincon de la Subbetica, který je naprostou špičkou. Je bio a jeho výrobce La Subbética za něj dostal přes sto ocenění. Za příjemnou cenu pro vás máme chutný všestranný extra panenský olivový olej Naturvie, Sierra del Conde v litrovém balení. Pokud máte rádi neotřelé chutě, nesmí vám uniknout olivový olej s pomerančem Naturvie Orange Jemně hořká a peprná chuť extra panenského olivového oleje se skvěle snoubí s pomerančovým nádechem.

Další zajímavé články