Vinařství Luis Caňas - preciznost, moderní technologie, tradiční přístup
19. Ledna 2018Luis Cañas
Historie
● Čtyři generace skromné rodiny
● Úsilí, vytrvalost, vášeň pro dobré věci a jasná filozofie vinařství.
Historii naší rodiny – rodiny Luis Cañas – píší již čtyři generace.
● Již po více než jedno století se naše rodina zabývá výrobou a prodejem tradičních
mladých vín, které se vyrábějí metodou karbonické macerace (celých hroznů). Tato
vína se vyráběla ve starodávném sklepě Cueva de los Curas vykopaném v zemi,
který ještě dnes utváří ráz krajiny této oblasti.
● V minulosti vína převážel Carlos Cañas, otec Luise Cañase (který má dnes 87 let),
na vozech tažených mezky přes Kantaberské pohoří a pohoří Montes de Vitoria až k
oblastem hraničícím s Bilbaem a San Sebastiánem, tedy více než 100 km od
Villabueny.
● V roce 1928 se narodil zakladatel vinařství Luis Cañas. Perfekcionista a dříč jako
málokdo, jehož vždy motivovala hrdost a touha mít vinice nejvyšší kvality a tím
pádem i vysoce kvalitní sudová vína. Vína pak ve velkém dobývala chuťové pohárky
velkých obchodníků s vínem, kteří se v těch dobách vyskytovali v Alhóndiga de
Bilbao.
● V roce 1970 začal Luis Cañas prodávat stáčená mladá vína, která se do té doby
prodávala pouze v sudech. Ve stejném roce jsme blízko Cueva de los Curas založili
vinařství nesoucí naše jméno, kde proměňujeme naši vášeň pro vinnou révu, která je
opravdovým pramenem vysoce kvalitních vín v oblasti Rioja Alavesa.
Naše vinice
● Vycházíme z přesvědčení, že „jen z těch nejlepších hroznů mohou vzniknout
nejlepší vína“, z čehož pramení naše posedlost vinicemi.
● V srdci Riojy Alavesa se nacházejí naše vinice chráněné Kantaberským pohořím.
Bez pochyby se jedná o jednu z nejlepších vinařských oblastí na světě. Vinice malé
rozlohy a pokročilého stáří jsou charakteristické svou polohou. Nacházejí se na málo
úrodných jílovito-vápenitých půdách, převážně na svazích a terasách s ideálním
mikroklimatem a polohou, které je činí jedinečnými.
● Díky těmto podmínkám vinná réva produkuje nevelké množství hroznů malé velikosti,
zato excelentní kvality. Na ploše přibližně 400 hektarů, na které se rozkládá vinice
vlastněná a spravovaná vinařstvím, je téměř 900 parcel.
● Úcta k prostředí a úsilí každého lidského článku zahrnutého do procesu výroby jsou
klíčem, jak úspěšně zúročit výhody racionálního vinařství. Racionální vinařství je
systém zemědělství, který maximálně upřednostňuje přírodní prostředky a
mechanismy a zaručuje tak životaschopné zemědělství do budoucna. Biologické a
chemické prostředky a další metody jsou pečlivě vybírány, aby byly v rovnováze s
ochranou životního prostředí. Používání herbicidů, syntetických hnojiv a agresivních
přípravků či metod je přísně zakázáno za účelem ochrany životního prostředí a
zachování posílené imunity vinné révy, díky které je schopná bránit se sama před
různými vlivy. K vykonání této práce máme k dispozici speciální oddělení, na kterém
pracuje zemědělský inženýr, zemědělský technik a enolog a 8 pracovníků, kteří jsou
ryzími řemeslníky na vinicích.
● Naším cílem je mít zdravou půdu (což je bezpochyby nejlepší dědictví, které
můžeme zanechat budoucím generacím) a tím pádem také zdravé ovoce a vína.
Filozofie
Výzvou je pro nás hledání dokonalých vín.
● Umělecká práce čerpá z těch nejlepších vinic, které obděláváme v souladu s
racionálním vinařstvím a respektem k životnímu prostředí během celého
vegetativního cyklu.
● Myslíme si, že není důvod, aby tradice soupeřila s inovativními postupy, a že je
možné, aby šly ruku v ruce a společně se zlepšovaly.
● Pečlivost, dokonalost a láska se odrážejí ve všem, co děláme, a to od vlastní
přepravy hroznů, kde u nejstarších vinic používáme malé plastové přepravky a u
mladých vinic pak malé přívěsy.
● Vedle selekce hroznů na vinici jsou VŠECHNA vína vinařství Luis Cañas
podrobena dvojí selekci. První se na třídicím stole ručně přebírají hrozny a poté se
prohlíží každá bobule hroznu na stole Mistral tak, aby se dále zpracovávaly pouze ty
nejvyšší kvality.
● Nejvybranější zpracování. Používáme francouzské a americké barikové sudy, které
pocházejí z těch nejlepších světových bednářství. Barikové sudy průběžně
obnovujeme a jejich průměrné stáří je tři roky. Dokonalý luxus.
● Jsme vázaní kvalitou a společností.
● V roce 2006 jsme spustili průkopnický projekt ve Španělsku, a to výstavbu rezidence
pro zemědělce.
● Objekt s kapacitou 40 osob nabízí oddělené ložnice pro muže a ženy, toalety,
prádelnu, průmyslovou kuchyni, jídelnu, oddechovou místnost a ošetřovnu. V roce
2008 této iniciativě udělil časopis Dato Económico prestižní ocenění solidarity Premio
a la Empresa Solidaria.
● Díky tomu, že pracujeme vždy v souladu s životním prostředím a kvalitou, jsme se
stali prvním vinařstvím ve Španělsku, které získalo osvědčení BRC vydané asociací
AENOR, certifikát ISO 14000 a certifikát kvality ISO 9002 a otevřeli jsme vlastní
čističku odpadních vod.
Jste gurmán každým coulem?
Přihlaste se k odběrů Gurmánských novinek a my vás budeme 1x za 14 dní informovat o novinkách ve světě gastronomie, nově otevřených restauracích, skvělých ingrediencích a neskutečně lahodných vínech.