Vinařské oblasti Španělska: Mallorca

15. Května 2020 Vinařské oblasti Španělska: Mallorca
Španělsko patří mezi nejvýznamnější světové producenty vína a tamní vinařství má tradici dlouhou pět tisíc let. Přinášíme vám seriál o španělských vinařských oblastech. Tentokrát se podíváme na Mallorcu, která zdaleka není jen krásným místem na dovolenou.
Ostrov Mallorca kromě krajiny, na kterou je radost pohledět, nabízí i výtečné pod­mínky pro pěs­to­vání révy. Klima, typ ostatní vegetace a dostatek slunce dělají z Mallorky místo, kde se pěstují opravdu znamenité hrozny a tamní producenti z nich s respektem k tradici ale moderním pohledem na věc dělají výborná vína.
Na Mallorce se pěstují jak celosvětově oblíbené odrůdy, jako je Tempranillo, Merlot, Caber­net Sau­vig­non, Syrah a další, tak místně typické Manto Negro nebo Callet. Tyto odrůdy jsou červené, ale i zde se najde bílé víno, například místní Prensal Blanc, a objevíte zde i Moscatel. Samozřejmě se tyto odrůdy také kombinují - například víno Terra de Falanix, Muac!, které vám nabízíme v našem eshopu, přináší zajímavou kombinaci odrůd Callet, Manto Negro a Cabernet Sauvignon z vinic s průměrným stářím nad 20 let. Pokud vás zajímají vína z jedné odrůdy, zkuste třeba odrůdu Callet, ze které se dělá lahodné, plné víno Ánima Negra, Án, D.O. Mallorca.
Na Mallorce najdeme jak rozvinutý vinařský průmysl s většími producenty, tak menší, zajímavá rodinná vinařství. Mezi 14. a 18. stoletím bylo vinařství pro Mallorku hlavním zdrojem příjmů, a i když následovala řada problémů s chorobami a hmyzem a následný úpadek, od 20. století se vinařství na Mallorce opět daří. Výběr vín z této oblasti najdete na našem eshopu.

Jste gurmán každým coulem?

Přihlaste se k odběrů Gurmánských novinek a my vás budeme 1x za 14 dní informovat o novinkách ve světě gastronomie, nově otevřených restauracích, skvělých ingrediencích a neskutečně lahodných vínech.

Další zajímavé články