Vinařské oblasti Španělska: Cava

22. Července 2020 Vinařské oblasti Španělska: Cava
Poslední roky se cava stává synonymem pro vína z konkrétního, malebného regionu Španělska, která potěší ty, kdo hledají zajímavá šumivá vína.
Cava není jen tak nějaké víno: je s označením původu a vyráběné tradiční metodou ve španělském regionu Cava, především v katalánské oblasti Penedès v provinciích Barcelona a Tarragona.
Cava může být víno bílé nebo růžové. Často je přitom nejen atraktivní chuťově, ale také velice zajímavě balené - milovníky šumivých vín nadchnete dárkovým balením tří špičkových výrobků Agustí Torelló - nabízíme dárkový box s Kriptou, Gran Reservou a Brut Reservou, přičemž Kripta byla zařazena mezi 100 nejlepších vín světa v hodnocení renomovaných znalců vína Michela Bettane a Thierry Desseauve a nabízíme ji i samostatně.
Šumivé víno se ve Španělsku produkuje mimochodem nejméně od 19. století, výroba je písemně doložena už v roce 1851. Nápoj, který se dnes označuje jako cava, se původně vyráběl ze stejných odrůd jako šampaňské, ale kvůli řadě vlivů se receptura později měnila a cava tak má “vlastní” suroviny. Její výroba je náročná, avšek obliba mezi konzumenty producentům jejich snahu vynahrazuje. Nyní je cava samostatným produktem vyhledávaným znalci i běžnými konzumenty. Vyrábí se různě sladká, od Brut Nature (do 3 g, bez přídavku cukru) až po Polosuché (Semiseco). Jeho výroba ale ustupuje. Sladké (dulce) už se nevyrábí vůbec. Náš eshop nabízí rozmanitý výběr vín z oblasti Cava.

Jste gurmán každým coulem?

Přihlaste se k odběrů Gurmánských novinek a my vás budeme 1x za 14 dní informovat o novinkách ve světě gastronomie, nově otevřených restauracích, skvělých ingrediencích a neskutečně lahodných vínech.

Další zajímavé články