Vinařské oblasti Španělska: Castilla y León

04. Července 2020 Vinařské oblasti Španělska: Castilla y León
Že je Španělsko zásadním producentem skvělých vín, vědí i méně zkušení konzumenti. Co se týče jednotlivých vinařských oblastí, zná veřejnost jen několik hlavních. Pojďme se společně podívat na jednotlivé regiony, kde se vyrábí víno, od těch nejvýznamnějších až po ty zajímavé, avšak méně známé.
Castilla y León je velká oblast, pod kterou spadá i řada menších regionů vyhlášených kvalitou vín - jsou jimi Toro, Ribera del Duero (Valladolid, Burgos, Soria), Rueda a Cigales. Kastilie a León je dokonce tím největším ze 17 autonomních společenství v zemi. Metropolí tohoto pestrého regionu, který najdeme v severní části Španělska, je město Valladolid.
Stejně jako řada dalších vyhlášených vinařských oblastí má tahle část země poměrně drsné klima, kdy teploty dosahují extrémů - dobrých pro víno, náročných pro jeho pěstitele. Region obklopují pohoří, které tvoří jakousi přirozenou hranici, nejznámější z nich je nejspíše Cordillera Central, u nás známé jako Kastilské pohoří. Najdete tu skvělé lokální produkty, pokud máte rádi kvalitní sýry, sušené šunky - a vína zejména pokud milujete tělnatá červená vína. 
Z naší nabídky doporučujeme ochutnat například vyvážené a svěží Prieto Pariente, La Provincia: Toto víno pochází ze starých vinic Valbuena de Duero, Mucientes a Pedrosa del Rey. Doba zrání vína je 11 měsíců v barikových sudech a minimálně 9 měsíců v lahvi.
Náš eshop nabízí velký výběr i dalších vín z oblasti Castilla y León.

Jste gurmán každým coulem?

Přihlaste se k odběrů Gurmánských novinek a my vás budeme 1x za 14 dní informovat o novinkách ve světě gastronomie, nově otevřených restauracích, skvělých ingrediencích a neskutečně lahodných vínech.

Další zajímavé články