Toro D.O. - svěží vína z vyprahlé půdy

11. Dubna 2018 Toro D.O. - svěží vína z vyprahlé půdy

Toro D.O. – vinařská oblast na severu Španělska v Kastilii a León v provincii Zamora. Drsné kontinentální klima atlantického charakteru se vyznačuje velkými rozdíly v teplotách mezi tuhou zimou a dlouhým slunným létem, ve kterém se déšť objevuje jen málo. Díky tomuto je půda suchá až písčitá.

Červená vína jsou zastoupena rubínovým Tinta de Toro, podobající se odrůdě Tempranillo, dodává vínu jeho jedinečno vůni, svěžest a nezaměnitelné aroma plné ovoce s jemnými tóny dřeva.

Bílá vína z této oblati jsou především suchá s lehkou hořkostí v chuti. 

Červená vína jsou výhradně vyráběná z 100% Tinta de Toro hroznů, ze kterých vám představíme tyto podoby:

Mladé červené: nejlepší k pití do jednoho roku od vyprodukování

Roble: mladé červené mezi třemi až šesti měsíci od produkce (může obsahovat Garnacha)

Crianza: staré nejméně dva roky z čehož alespoň šest měsíců v zraje dubových sudech

Reserva: staré nejméně tři roky a alespoň jeden rok zraje v dubovém sudu

Gran Reserva: staré nejméně pět let, ze kterých alespoň dva roky zraje v dubovém sudu

Růžová vína jsou vyrobena z odrůd v poměru 50% Tinta de Toro a 50% Garnacha.

Bílá vína jsou vyrobena ze 100% Verdejo nebo 100% Malvasía.

Je povoleno vyrábět z těchto odrůd:

Červená vína: Tinta de Toro, Garnacha. 

Bílá vína: Verdejo, Malvasía. 

Mezi prosnulá vinařství z této oblasti se řadí Teso la Monja, Mauro a Vetus.

Mauro Prima

Lahodné víno tmavě třešňové barvy s granátovými odlesky se vyrábí z odrůd Tinta de Toro a Garnacha. Hrozny se pěstují na vinicích o stáří 10-35 let v oblasti D.O. Toro, kde je vysoký rozdíl v teplotách mezi dnem a nocí, to nám zaručuje, že mají vína velký aromatický potenciál, který je velmi podmanivý.

Obě odrůdy se zpracovávají odděleně v nádobách z různého materiálu, aby neztratily své původní aroma. Zrání vína trvá 14 měsíců v sudech z francouzského a amerického dubu. 

Odrůdy: Tinta de Toro, Garnacha

Doporučujeme servírovat při teplotě 16 °C.

U tohoto vína rozhodně nešlápnete vedle, když si jej dopřejete k pečenému hovězímu masu, telecímu, ovčím sýrům, luštěninám, zvěřině a grilovaným masům. 

Obsah alkoholu: 14,5 %

Flor de Vetus

Tmavě třešňová barva s okouzlujícími fialovými odlesky. Víno je aromatické, okouzlí vás nezaměnitelnými ovocnými tóny - zralé višně, ostružiny, můžete cítit vůni balsamica. Chuť je sladší intenzivní, s lehkým zakončením lékořice.

Zrání probíhá po dobu 10 měsíců v sudech z amerického a francouzského dubu.

Obsah alkoholu: 13,5 %

Servirujte při teplotě mezi 16-17°C

Zaručujeme se, že vám bude nejlépe chutnat  k dušenému masu, grilované zelenině, jehněčímu a červeným masům. 

Teso la Monja

Červené víno Victorino pochází ze španělské vinařské oblasti Toro a vinařství Teso La Monja. Vinice jsou starší 40 let a sklizeň probíhá manuálně stejně jako následný výběr hroznů. K fermentaci dochází při teplotě 28 °C po dobu 8 dní, víno zraje v dřevěných sudech z francouzského dubu 18 měsíců, které jsou poté znatelné v lahodné chuti vína. Víno Victorino má podmanivě karmínovou barvu a nádherné aroma po červeném ovoci s kořeněnými tóny. Americký znalec vína Robert Parker mu udělil 98 bodů.

Ve vinařství Teso la Monja si zakládají na pečlivém výběru starých vinných rév s nízkou produkcí. Významný enolog Marcus Eguren, enolog roku 2012 dle prestižního časopisu Wine Enthusiast, zde vyrábí jedinečná vína s výraznou elegancí, která si zachovávají svůj vysoký standard a komplexnost charakteristickou pro danou oblast. 

Odrůda: 100 % Tinta de Toro

Doporučujeme servírovat při teplotě mezi 16-18 °C. Neudělýte chybu, když si jej vychutnáte v kombinaci se steaky, červeným masem a zralýmy sýry.

Jste gurmán každým coulem?

Přihlaste se k odběrů Gurmánských novinek a my vás budeme 1x za 14 dní informovat o novinkách ve světě gastronomie, nově otevřených restauracích, skvělých ingrediencích a neskutečně lahodných vínech.

Další zajímavé články