Tapas a jejich odraz v dalších kuchyních

07. Července 2019 Tapas a jejich odraz v dalších kuchyních
Nedávno jsme si stručně shrnuli, co jsou tapas. Tenhle systém podávání menších porcí pokrmů je natolik fajn, že ho převzaly i kuchyně mnoha dalších zemí. Jak?

Tapas a fusion

Skvěle kompatibilní jsou tapas a fusion kuchyně, zejména ta spojující Asii a Evropu, ale zajímavě vychází i americká odnož této svébytné “disciplíny”. V Praze právě oslavil třetí narozeniny podnik Jam & Co, který těží z cest svých majitelů po Asii a zároveň jejich lásky k české klasice. Podávat Asií inspirované pokrmy jako tapas je skvělý způsob, jak si udržet přízeň mlsných a zvídavých obyvatelů velkoměsta.
Značný vliv mají tapas i v USA. Jak si všímá obsáhlý článek v New York Times, američtí kuchaři je podávají i místo večeře, nebo prostě jako malé porce jídel v pozdním večeru, často určené ke sdílení. Mnohdy se jedná o poměrně složitá jídla ovlivněná Asií, která přinášejí na stoly restaurací nové nápady. Jsou tu i varianty, které autor článku nazývá “americké tapas”, které jsou větší než originál a oproti španělským se nedrží tradičních kombinací, naopak, jejich autoři se vyžívají v kreativitě.

Existuje spousta malých jídel podávaných v řadě světových zemí, která mají podobný koncept jako tapas. O tom, zda byla španělskou tradicí přímo ovlivněna, nebo se vyvinula nezávisle, můžeme dlouze diskutovat, ale možná bude lepší, když je místo toho ochutnáme.

Jste gurmán každým coulem?

Přihlaste se k odběrů Gurmánských novinek a my vás budeme 1x za 14 dní informovat o novinkách ve světě gastronomie, nově otevřených restauracích, skvělých ingrediencích a neskutečně lahodných vínech.

Další zajímavé články