Španělský tuňák je legenda

15. Července 2019 Španělský tuňák je legenda
Tuňák je celosvětově jednou z nejoblíbenějších ryb. Není divu: Má skvělé výživové vlastnosti, příjemnou chuť a oproti některým jiným rybám je méně aromatický, takže ho mají v oblibě i ti, kterým ryby moc nevoní.
Tuňák patří k nejvíce loveným rybám, někteří tuňáci jsou už ohrožení, takže se podniká řada kroků pro omezení jejich lovu a šetrnější a zodpovědnou produkci. Tuňáky v konzervách najdete v každém supermarketu, ale i když vám ty nejlevnější konzervy jistě nijak neuškodí a získáte z nich i cenné živiny, nijak moc si nepochutnáte.

Pokud nás láká kvalita a příjemný gastronomický zážitek, nemusíme přitom být odkázáni na tuňáky čerstvé či mražené: gourmeti dobře vědí, že tuňák v konzervě může být skvělý. Často se jedná o nákladnější potravinu, ale můžete si být jisti, že své investice nebudete litovat. V našem eshopu najdete konzervované tuňáky špičkových producentů La Brujula a Isla del Carmen (doporučujeme jeho nejvyhledávanější část, tučnější a jemné břicho neboli ventrescu), k mání je i tuňák sekaný (doporučujeme s kvalitními těstovinami) a tuňák v tomatové omáčce Bonito del Norte a la Sidra. Pro velké party a podobné příležitosti je k mání i kilové balení tuňáka Bonito.

Tuňák vs. Bonito del Norte aneb není tuňák jako tuňák

Mnozí z nás výborného tuňáka Bonito del Norte ani neznají, protože se v našich zemích vyskytuje spíše ve specializovaných obchodech. Je to ale škoda, protože je to naprostá špička mezi rybami.
Tuňáků je ve skutečnosti celá řada. Běžný (a samozřejmě skvělý) tuňák žlutoploutvý Thunnus albacares žije v tropech a subtropech, je o dost menší než jeho příbuzný Thunnus orientalis. V konzervách potkáte i rybu jménem Tuňák pruhovaný (Katsuwonus pelamis). Všechny varianty jsou chutné, my ale velice doporučujeme právě tuňáka bonito (Thunnus alalunga), jehož český název je Tuňák křídlatý. Tato ryba se dokáže potopit do ohromujících hloubek a má skvělou chuť. Je jemná, masová a velice snadno si na ni zvyknete a budete tuhle rybu vyhledávat i dál. Náš tip: Užijte si filety z vyhlášeného tuňáka bonito del norte v olivovém oleji (prodáváme skvělé výrobky od firmy Isla del Carmen) jako tapas nebo jimi vylepšete svůj salát.

Jste gurmán každým coulem?

Přihlaste se k odběrů Gurmánských novinek a my vás budeme 1x za 14 dní informovat o novinkách ve světě gastronomie, nově otevřených restauracích, skvělých ingrediencích a neskutečně lahodných vínech.

Další zajímavé články