Španělské Vánoce

16. Prosinece 2019 Španělské Vánoce
Vánoce jsou kulinářsky významné snad ve všech zemích, kde se tento tradiční svátek slaví. Jak vypadají ty španělské?
Velkou tradicí je ve vánočně vyzdobeném Španělsku oblíbená vánoční loterie, která se vyhlašuje 22. 12. a koná se bez přerušení už od roku 1763. V tento den začínají dětem prázdniny, dospělí pracují často ještě 24. 12. dopoledne. Štědrý večer se jmenuje Nochebuena a zahrnuje několik podobných rekvizit, jaké známe z Česka (stromky, betlémy, půlnoční mše), řadu tradic těm našim nepodobných (lidové tance v ulicích, ve kterých je nějakých 15 stupňů) a samozřejmě spoustu jídla.
Vánoční večeře a sváteční jídla jsou oproti našim zemím rozmanitější a podle jednotlivých oblastí tak potkáváme velmi rozdílné pokrmy. Někde se jí spíš krocan, někde vepřové, jinde jehněčí, kůzlečí, ryby a ještě jinde plody moře. V našem eshopu nabízíme typickou štědrovečerní pochoutku jménem gula, což jsou nakládaní mladí úhoři. Můžete je jíst samozřejmě i kdykoli jindy, výborní jsou do salátů i na těstoviny. Ze zeleniny jsou oblíbené artyčoky. Pije se sladké víno a cava.

Bez sladkostí by to nešlo

Stejně jako u nás jsou důležité sladkosti. Popularitě se těší las figuras de mazapán (marcipánové figurky), turrón (podobný tureckému medu) a rozmanité cukroví, které se často připravuje se sádlem. Mnoho sladkostí je arabského původu, takže v nich často najdeme med.
Dárky se ale dávají až daleko později: I když zřejmě pod vlivem anglosaských zemí Španělé vítají Santa Clause (papa Noel), dárky se dávají až na tři krále, aspoň většinou: moderní popkultura tradice trochu změnila, a tak někde děti dostávají menší dárky i 25. 12., ale s těmi zásadnějšími se čeká až na tradiční datum 6. 1.
Španělé své vánoce slaví živě a rádi, atmosféra v čas Vánoc připomíná spíše Silvestra, a i díky bohaté výzdobě kostelů a ulic je návštěva Španělska v tomhle období velkým zážitkem.

Jste gurmán každým coulem?

Přihlaste se k odběrů Gurmánských novinek a my vás budeme 1x za 14 dní informovat o novinkách ve světě gastronomie, nově otevřených restauracích, skvělých ingrediencích a neskutečně lahodných vínech.

Další zajímavé články