Silvestrovské tapas

28. Prosinece 2018 Silvestrovské tapas
Španělé mají jinou kuchyni, než na jakou jsme zvyklí, a mají samozřejmě i jiné tradice. Zajímavým zvykem například je, že každou hodinu po půlnoci, kdy jsou ještě vzhůru, snědí pro štěstí v novém roce kuličku hroznového vína. Z toho je zřejmé, že v případě pořádání silvestra ve španělském stylu vám nesmí chybět hrozny…

Základem téměř všech oslav ve Španělsku jsou ale proslavené tapas, které se připravují ve velkém množství různých variant. My vám ale doporučujeme vyzkoušené krevetové nebo sépiové tapas, chutná je i bramborová tortilla. Zapomenout byste neměli ani na vynikající španělské uzeniny. V rámci zachování stylu byste měli pít španělská vína a o půlnoci si připít vynikajícím španělským sektem Cava. Pokud chcete být skutečně naprosto originální a držet se španělských tradic, pak napíchněte kuličky hroznového vína na špejle a dejte je do sklenice s šampaňským.

Toasty se sardinkami

Příprava: 10 minut + odležení 2 hodiny

1 jarní cibulka 
1/2 zelené papriky 
1/2 červené papriky
pepř, sůl 
2 lžíce bílého vinného octa nebo bílého vína 
2 lžíce olivového oleje 
2 konzervy sardinek ve vodě 
1 střední bageta

1.Jarní cibulku a papriky pokrájíme nadrobno a promícháme je s pepřem, solí, vinným octem a olejem.
2.Sardinky slijeme, položíme na talíř a zasypeme zeleninou s marinádou, přetáhneme potravinovou fólií a necháme v chladu dvě hodiny odležet. 
3.Bagetu rozkrájíme na plátky a dáme opéct do trouby či do toasteru. 
4.Toasty poklademe sardinkami, zeleninou a pokapeme zbylou marinádou.

Aioli omáčka s krevetami

Příprava: 30 minut + vaření 15 minut

2 stroužky česneku 
1/2 lžičky soli 
1 velký nebo 2 malé žloutky 
1/4 l olivového oleje 
24 středních krevet 
1 švýcarský kroucený chléb
1 limetka

1.Stroužky česneku oloupeme, a utřeme dohladka se solí. 

2.Přidáme žloutek, prošleháváme a přidáváme olej nejdříve po kapkách, pak tenkým pramínkem. 
3.Pokud je omáčka příliš hustá, můžeme ji naředit jednou nebo dvěma lžícemi teplé vody. 
4.Krevety oloupeme až na ocásek a krátce spaříme horkou vodou. 
5.Podáváme s omáčkou aioli, plátky bagety a na kolečka nakrájenou limetkou.

Švestky v jamónu

Příprava:10 minut + pečení 10-15 minut

12 plátků Jamon Serrano 

24 vypeckovaných sušených švestek 

24 loupaných mandlí

1.Troubu předehřejeme na 220 °C. Menší plech vyložíme pečicím papírem. 
2.Plátky slaniny přepůlíme na poloviny. Švestky naplníme mandlí. 
3.Do každého plátku slaniny zabalíme naplněnou švestku a spíchneme párátkem. 
4.Pečeme ve vyhřáté troubě asi 15 minut, v polovině pečení švestky obrátíme.

Tapas se šunkou Jamón Serrano

Pro 4 osoby

1 lilek

4 stroužky česneku

barevné papriky (1/2 žluté, 1/2 červené, 1/2 zelené)

černý pepř v mlýnku 

2 rajčata

1 hrst bylinek (petrželka a bazalka)

1 švýcarský točený chléb

1.Lilek nakrájíme na malé kostky, lahůdkovou cibulku a 3 stroužky česneku nakrájíme nadrobno a krátce orestujeme v rozpálené pánvi s trochou olivového oleje. Přidáme nakrájený lilek a orestujeme dozlatova. Podle potřeby můžeme přidat olivový olej. 

2.Papriky nakrájíme na malé kostky, přidáme do pánve k lilku, osolíme a opepříme. Z pálivé papričky odstraníme jadérka, nasekáme nadrobno a přidáme k zelenině. K opečené směsi přidáme oloupaná a na kostky nakrájená rajčata a důkladně promícháme. Krátce podusíme a přidáme na poloviny nakrájené zelené olivy. 

3.Osolíme, opepříme, přimícháme nadrobno nasekané bylinky a přilijeme šťávu z poloviny citronu. Směs promícháme, odstavíme a necháme vychladnout. 

4.V druhé pánvi na troše olivového oleje opečeme dozlatova krajíce chleba.

Jste gurmán každým coulem?

Přihlaste se k odběrů Gurmánských novinek a my vás budeme 1x za 14 dní informovat o novinkách ve světě gastronomie, nově otevřených restauracích, skvělých ingrediencích a neskutečně lahodných vínech.

Další zajímavé články