Sherry aneb nejsladší vítězství

11. Září 2018 Sherry aneb nejsladší vítězství

Sherry mohou být suchá i sladká. Hrozny jsou sušeny na slunci, poté dochází k fortifikaci - přidání vinného destilátu. Dále probíhá zrání v systému solera. Sudy jsou naskládané na sebe. Zcela vespod leží sudy s nejvyzrálejší sherry, v nejvyšší vrstvě pak sud s nejmladší sherry. Obsah ve spodních sudech je lahvován. Do uvolněného místa je v přesném poměru přečerpán obsah z vyšší vrstvy. Některá vína typu sherry se nemíchají jsou tedy i ročníková.

Toro Albala

Vinařství Toro Albala obdrželo mnoho ocenění jako uznání své stálosti ve světě vinařství. Trpělivost nese sladké ovoce, něco, což vinař a enolog Antonio Sanchez dobře ví, zasvětil tomu celý svůj život. Pedro Ximenez hrozny přirovnává k jeho vlastnímu potomstvu. Pěstují se za nejlepších podmínek, aby jste si je mohli vychutnat na nejúžasnějších večírkových setkání. 

Tento projekt se rozvíjel mnoho let a předával se z generace na generaci.

Všechnu tu lásku a péči potvrzuje Don P.X. Convento Selección 1946, který získal 100 bodů vinařským guru Robertem Parkerem v časopise Wine Advocate. Jedná se o neocenitelnou cenu na mezinárodních trzích, která oceňuje neocenitelné víno.

Toro Albalá, Don P.X. Convento 1946, D.O. Montilla Moriles

Geniální víno tmavě hnědé až černé barvy a velice husté konzistence. Ručně sbírané hrozny odrůdy Pedro Ximénez jsou lisovány hydraulickým lisem a získávaný sladký mošt se částečně fermentuje. Následně se do něj přidá vínový destilát prvotřídní kvality, který před tím odpočíval v nerezových tancích po dobu alespoň jednoho roku.

Toto víno je velice husté s aroma kafru, lékořice, čokolády, muškátového oříšku a koření, pečiva, lískového krému a tabáku. V ústech je široké, sladké a sametové, lze cítit chuť červených plodů, oříšků a pražených mandlích a dřevěný základ. Neuvěřitelné spektrum bohaté, sladké, vyvážené a jemné chuti bude útočit na vaše smysly a po nějaké době rozpoznáte i nádech aroma z černých oliv, které tomuto vínu dodává ojedinělou chuť.

Vyjádření kritika Roberta Parkera:

"Naprosto výjimečné víno s hlubokým a komplexním vyobrazením všech charakteristických znaků, které se od klasického vína a jeho rozmanitosti očekávají. Nepochybně stojí za to vynaložit veškeré úsilí toto víno najít, koupit a vychutnat si."

Toro Albalá Amontillado Marques de Poley

Toto sherry pochází z oblasti Montilla-Moriles a vinařství Toro Albala, které má již dlouho tradici ve výrobě vín. 

Amontillado Marques de Poley Solera 1922 je vyrobeno z hroznů Pedro Ximénez. Dozrává ve starých dubových sudech pod zemí a později přechází oxidačním stárnutím. Je středně jantarové barvy s odstíny zelené, která napovídá o stáří vína - až 35 let. Je krémové s vůní po sladkých oříšcích s dotekem kouře. Toto víno je středně plné, s živou kyselinkou a štiplavé chuti s intenzivním nahořklým zakončením. 

Celosvětově uznávaný kritik vín Robert Parker ho ohodnotil 90 body.

Toro Albalá Cream Marques de Poley

Marques de Poley Cream PX je víno mahagonové barvy s jantarovými odstíny a vyrábí se z odrůdy Pedro Ximénez. Víno má hustou konzistenci, výraznou vůni po karamelu, oříšcích a medu a vyrovnanou sametově sladkou chuť. 

Doporučujeme kombinovat se sladkými dezerty, výborně se hodí k tapas, sýru Manchego, jámonu Ibérico a také k ovocným zákuskům a jemnému pečivu.

Bodegas Robles

Rodina Robles se věnuje zpracování vína v Montille od roku 1927.

Koncem devadesátých let již třetí generace rozumí tradici rodiny a věří ve staré a tradiční metody, nikoli v pokrok.

Pěstování organického hroznu s největší intenzitou a kvalitou chutí a vůní, které známe. Dohlížejí na jeho přirozený proces zrání a zachování všeho bohatství, které ovoce ve víně skrývá.

Bodegas Robels, Piedra Luenga Oloroso, D.O. Montilla-Moriles

Toto vynikající ekologické červené víno se vyrábí z odrůdy Pedro Ximénez a zraje 6 let v barikových sudech. Díky poměrně dlouhému zrání získává silnou, výjimečnou a zároveň harmonickou chuť, která je ze začátku jemná a svěží a postupně se stává intenzivnější. V aroma je možné rozpoznat rozinky, zelené jablko s jemnými náznaky vavřínu a kadidla. 16% obsah alkoholu není v chuti dominující, právě naopak není téměř znát.

D.O. Montilla-Moriles/Piedra Luenga/Amontillado

Víno pocházející z mlýna Bodegas Robles je vyráběno s důrazem na ekologické a tradiční postupy. Amontillado je víno jasné barvy s tóny mahagonu, sladší chuti a plné intenzivní vůně.

Jste gurmán každým coulem?

Přihlaste se k odběrů Gurmánských novinek a my vás budeme 1x za 14 dní informovat o novinkách ve světě gastronomie, nově otevřených restauracích, skvělých ingrediencích a neskutečně lahodných vínech.

Další zajímavé články