Sangría, symbol španělského léta

02. Června 2019 Sangría, symbol španělského léta
Jsou nápoje, které se dají pít kdykoli, a pak jsou takové, které mají svou sezonu. Pro horké léto na Pyrenejském poloostrově je typická sangría - ta pravá smí od roku 2014 být vyrobená jen ve Španělsku nebo Portugalsku.

Co v ní vlastně je

Sladká ovocná chuť aromatické červené sangríe je opojná a láká k tomu, abychom krásné džbány pili s chutí. Naštěstí v ní není mnoho alkoholu, ale nealko limonádička to také není: kromě ovoce (citrusy, nektarinky, ananas a další) a cukru v ní najdete červené víno (často Rioja) a brandy. Může se doplnit vodou, dá se různě okořenit. Brandy je volitelná a bez ní je sangria skutečně lehké pití, které si můžete dopřát i za bílého dne.

Pije se chlazená a často v ní najdete kousky pomerančů či jiného ovoce kvůli chuti i vzhledu. Musí se nechat odstát, nejlépe přes noc, ale i kratší dobu. Je to tedy vlastně punč, ale rozhodně ne ten horký z vánočních trhů. O její historii se mnoho neví, její název pochází z 18. století, ale oblíbenější se stala až ve století dvacátém. Stejně jako mnoho dalších nápojů se liší podle regionů, případně i rodin.
K mání je i sangría již namíchaná, a v našem eshopu ji seženete hned v několika podobách. Je to třeba Celler Sort del Castell, Yzaguirre, Sangría Fresquita Tinta s chutí středomořských citrusových plodů, červených bobulí, orientálních koření, skořice a vanilky. Máme i sangríi Celler Sort del Castell, Yzaguirre, Mar & Sol vyrobenou z bílého vína, což je celkem moderní variace, a na vaši letní zahradní party je k mání také jako balení bag in box.

Jste gurmán každým coulem?

Přihlaste se k odběrů Gurmánských novinek a my vás budeme 1x za 14 dní informovat o novinkách ve světě gastronomie, nově otevřených restauracích, skvělých ingrediencích a neskutečně lahodných vínech.

Další zajímavé články