Rodinné vinařství Raventós i Blanc: víno mají v krvi víc než 500 let

11. Července 2022 Rodinné vinařství Raventós i Blanc: víno mají v krvi víc než 500 let
Pokud hledáte opravdový chuťový zážitek, neměla by vám uniknout vína z produkce rodinného vinařství Raventós i Blanc, která pravidelně obsazují celosvětové žebříčky nejlepších šumivých vín.

Každá lahev cavy Raventós i Blanc nese příběh, který se píše již více než 500 let. Vinařství je ve vlastnictví rodiny Raventós již od roku 1497, jedná se tedy o nejdelší rodinnou vinařskou tradici na světě doloženou historickými dokumenty, které jsou dodnes uchované na rodinném panství. To zahrnuje 300 akrů vinic, lesů a jezera v Sant Sadurní d`Anoia v srdci Katalánska.

Raventós i Blanc je zcela loajální ke své tradici a vztah mezi člověkem a přírodou je ústředním bodem filozofie vinařství. Aby získali vína co největší autenticity a typičnosti, vrátili se k tradičnímu způsobu pěstování vinné révy, který se na panství používal již v roce 1497: nerozdělitelný vztah mezi půdou, mikroklimatem, vinnou révou, zvířaty a lidmi, kteří zde pracují. Jejich cílem je zajistit, aby se s jejich panstvím zacházelo s maximální autenticitou a tradicí, přičemž absolutní prioritu kladou na půdu, klima a původní odrůdy vinné révy.

V roce 1872 vznikla pod rukama Josepa Raventós Fatjó první cava vyrobená z místních hroznů. Tak započala nová éra vinařství zaměřená výhradně na pěstování vinných odrůd určených k výrobě cavy.  Dnes se o statky Raventós i Blanc stará 21. generace, otec Manuel a syn Pepe se dlouhodobě snaží pozvednout výrobu prémiové cavy na úroveň vyhlášených šampaňských domů a vytvářet celosvětově uznávaná šumivá vína.

V listopadu 2012 se rodina rozhodla opustit označení původu DO Cava a vytvořit si vlastní přísněji definovanou a geograficky specifičtější kategorii: Conca del Riu Anoia. Ta označuje vína pocházející z jednoho panství, specifického klimatu, původních odrůd révy a přísné, dobře definované a respektující formy vinařství. Jinými slovy, věrného odrazu toho, odkud víno pochází: údolí řeky Anoia. Území s dokonalým terroirem pro výrobu pravděpodobně nejminerálnějšího šumivého vína na trhu.

Jste gurmán každým coulem?

Přihlaste se k odběrů Gurmánských novinek a my vás budeme 1x za 14 dní informovat o novinkách ve světě gastronomie, nově otevřených restauracích, skvělých ingrediencích a neskutečně lahodných vínech.

Doporučené produkty

Další zajímavé články