Robert Parker – legenda mezi kritiky, část 1.

24. Května 2019 Robert Parker – legenda mezi kritiky, část 1.
I víno má své celebrity - a takovou je bezesporu Robert Parker Jr., hvězda mezi degustátory a kritiky vína, na kterou přísahají ostřílení znalci i běžní milovníci vín, protože již několik desetiletí je jeho hodnocení asi nejznámějším barometrem kvality světových vín.
Letos dvaasedmdesátiletý Američan se proslavil dnes již běžně používanou stobodovou stupnicí, podle které vína hodnotí:

96–100 (A+) Neobyčejné víno, hluboké a komplexní, grandiozní cuvée
90–95 (A) Skvělé, velmi komplexní víno
80–89 (B) Velice dobré víno, vyšší stupeň jemnosti a vůně
70–79 (C) Průměrné víno, pitelné, ale bez hloubky a komplexity
60–69 (D) Spíše podprůměrné víno s chybami (přílišná kyselost či ostré taniny, nedobré chuti)
50–59 (F) Nepřijatelné, nepitné víno, obsahující mnoho chyb

O začátcích Parkerovy vášně pro víno koluje historka: tento původní profesí advokát údajně objevil existenci vína, když byl v jednadvaceti letech na výletě ve Strasbourgu. Ve zdejší restauraci si dal k obědu nějaké nepříliš valné červené, jenom proto, že bylo levnější než coca-cola. Pro Parkera to nicméně bylo zjevení a od té doby, ještě jako student, trávil ve Francii každé prázdniny objížděním vinic. Jeho první text o víně spatřil světlo v roce 1975 a o čtyři roky později již Parker pravidelně uveřejňoval svá hodnocení degustací pod slavným názvem Wine Advocate.

Světově proslulým se stal v roce 1982, a to díky svým nadšeným komentářům týkajících se ročníku 1982 v Bordeaux: v té chvíli byl Parker jediný, všem ostatním kritikům se víno naopak nezdálo. Parker správně odhadl rostoucí zájem veřejnosti a začal chrlit novinky, které v profesi hodnotitelů vín zatím neměly obdoby: kupříkladu absolutní nezávislost degustátora na producentech a distributorech vín, též od začátku velmi lpěl na degustaci naslepo. Ke své stobodové škále navíc ještě zavedl přidání písmenka, které určuje vyzrálost vína. Díky tomu si kupující snadno udělá obrázek, jak dlouho nechat víno ležet, nebo je-li možné ho okamžitě otevřít. Nepřekvapí, že si na milion dolarů pojistil svůj čich a chuť.

I u nás najdete vína s hodnocením 100 bodů Parker: https://www.edelikatesy.cz/solera-fundacional-amontillado-1905-0-75l

Jste gurmán každým coulem?

Přihlaste se k odběrů Gurmánských novinek a my vás budeme 1x za 14 dní informovat o novinkách ve světě gastronomie, nově otevřených restauracích, skvělých ingrediencích a neskutečně lahodných vínech.

Další zajímavé články