Pla de Bages - malá oblast s velkým jménem

06. Srpna 2018 Pla de Bages - malá oblast s velkým jménem

Pla de Bages je španělská oblastí DO, která se nachází v Katalánské provincii Španělska a patří mezi nejmenší DO oblasti ve Španělsku - zahrnuje pouze 600 hektarů. Je také jedna z nejnovějších. Získala totiž oficiální status v roce 1995.

Ve vinařském kontextu je jméno Bages velmi známe, ovšem pochází z jinak neznámého starověkého římského města Bacassis, které se nachází v této oblasti. Podle neidentifikovaného středověkého dokumentu z bývalého benediktinského kláštera Sant Beneta bylo toto římské město pojmenováno na počest boha vína Bacchuse.

Tradiční místní odrůdy hroznů jsou Grenache (nazývané zde Garnatxa) a Tempranillo pro červené a Picapoll pro bílé.

Novější vinice jsou vysázeny na mřížovkách (en espaldera), které umožňují automatizaci vinohradnické činnosti. Většina výroby hroznů je pro bílé nebo růžové šumivé víno zvané Cava.

OLLER DL MAS

VINOHRADY S HISTORICKÝM ZÁZNAMEM STARÝCH TISÍC LET

Okolí středověkého hradu, který se datuje do 10. století a byl kompletně obnoven v letech 1981 až 2008, vyzařuje fascinující energii a pamatuje dějiny rodiny Ollera: rytíři, šlechtici, vůdcové, náboženští muži a mistiř. Svatý Ignác z Loyoly prošel touto cestou v 16. století na pouti do Jeruzaléma.

Portréty Joana, Bernata, Arnaua, Jeronia, Jaumea, Boniface a dalších členů rodiny Ollera, malované ve středověku, které stále visí na zdech hradu, jsou svědectvím této jedinečné historie. Historie, která o více než 1000 let později, je stále psána, k tomu s vynikajícími víny.

D.O. Pla de Bages/Picapoll Negre/Oller del Más

Lahodné červené víno se ručně sbírá, aby se hrozny nepoškodily a zachovaly si nejvyšší kvalitu. Zraje 9 měsíců v sudech z francouzského dubu a následně 12 měsíců v lahvi. 

Složitost odrůdy Picapoll negre vyjadřuje veškerou svou podstatu a autentičnost. Má jemnou vůni a jemné tóny červeného ovoce se spojí v kombinaci s pikantním nádechem sudu z francouzského dubu. Delikátní víno se strukturou a vyváženou kyselostí. Konec je dlouhý a hladký.

D.O. Pla de Bages/Petit Bernat/Oller del Más

Petit Bernart je delikátní červené víno, které se vyrábí z několika odrůd, které se sklízejí a vybírají ručně. Následuje fermentace po dobu 21 dní a 12denní macerace. Následně víno zraje v sudech z francouzského dubu po dobu 3 měsíců.

Charakterizuje ho intenzivní vůně s tóny červeného ovoce na pozadí čerstvých koláčů a pečiva. Na povrchu se pyšní sladkým a kouřovým aroma, uvnitř je pikantní s balzamikem, které dodá hloubku. Dřevitá vůně je elegantně integrována. Chuť je sladká a vyrovnaná se sladkými taniny.

Oller del Más, Bernat Oller Blanc de Picapolls, D.O. Pla de Bages

Vynikající bílé víno pocházející z oblasti Pla de Bages vyrobené kupáží odrůd Picapoll Negre a Blanc. Hrozny pocházejí z vinic o stáří více než 20 let s ekologickou certifikací - nevyužívají se žádné chemické prosředky, pouze organická hnojiva. 

Po ruční sklizni se hrozny macerují při nízké teplotě a následně lisují. Zatímco Picapoll Negre se fermentuje v oválných betonových nádržích a zraje tamtéž po dobu 4 měsíců, Picapoll Blanc se fermentuje v nerezových tancích po dobu 21 dní při kontrolované teplotě 16 °C a zraje na kvasinkách 5 měsíců.

Víno Bernat Oller Blanc de Picapolls se vyznačuje slámovou barvou se zlatavými odlesky a aroma bílého a exotického ovoce, především hrušek, liči a jablka. Lze cítit také jemné nádechy trávy.

Jste gurmán každým coulem?

Přihlaste se k odběrů Gurmánských novinek a my vás budeme 1x za 14 dní informovat o novinkách ve světě gastronomie, nově otevřených restauracích, skvělých ingrediencích a neskutečně lahodných vínech.

Další zajímavé články