Olivové oleje tak dobré, že nepotřebujete ani salát

20. Července 2018 Olivové oleje tak dobré, že nepotřebujete ani salát

Španělské olivové oleje jsou jedny z nejlepších a nejvíce celosvětově oceňovných. Různorodé podnební podmínky, různé procesy zpracovaní a v neposlední řadě specifické přístupy k plodinám tvoří výjimečnost každé láhve.

Kvalita extra panenských olivových olejů závisí na mnoha aspektech. Na odrůdě, stáří a kvalitě keřů, klimatických a přirodních podmínkách a samozřejmě na způsobu zpracování. Při ideálním zpracování a znalostech se získavají oleje neuvěřitelné kvality s fantastickým aroma a lahodnou chutí i s velmi nízkou kyselostí do 0,1. Chutě olejů se liší, některé oleje jsou s hořkým dozněním, zejména ty z oliv Picual a jiné např. z odrůdy Arbequina jsou velmi jemné. Významné jsou pozitivní účinky na zdraví.

Rincon de la Subetica

Tento za studena lisovaný extra panenský olivový olej je to nejlepší, co si můžete dopřát. Byl oceněn nespočtem zlatých medailí na světových soutěžích. Jejich seznam najdete na stránce věnované nejlepším světovým olejům. Jen v roce 2013 vyhrál desítky zlatých medailí a ocenění po celém světě. Tento olej stojí zato vyzkoušet, určitě si jej zamilujete.

Vyrábí se z odrůdy Hojiblanca a má velmi intenzivní aroma po čerstvě sklizených olivách, které je zároveň dokonale vyvážené. Na pozadí můžete rozpoznat zelené jablko, posekanou trávu, mátu a tymián. Na patře je v první chvíli nasládlý, ale později se rozvine chut po mladých mandlích - lehce nahořklá a jemně pikantní.

Parqueoliva serie Oro

Extra panenský olivový olej pocházející z Andalusie se vyrábí ze za studena lisovaných oliv Hojiblanca a Picuda. Olivy se sklízejí od druhé poloviny října do konce prosince. Olivový olej má označení původu Priego de Córdoba (ochraná známka D.O.). Má intenzivní a ovocné aroma, velmi jemnou chuť a zlatožlutou barvu se zelenými odstíny. Oceněn nespočtem zlatých medailí na světových soutěžích. 

Masía El Alet High End

V Masía El Altet, od sedmnáctého století generaci za generací, vsadili na energické a robustní olivovníky. Schopny vydržet nepřízeň počasí, a přesto produkovat ty nejlepší plody. Tato filozofie trvá až do dnešních dob, za současného majitele Jorgeho Petita.

Masía El Altet High End je intenzivní a komplexní extra panenský olivový olej, středně pikantní a hořký. Obsahuje velké množství polyfenolů a antioxidantů. 

Pago Baldios San Carlos Full Moon

Španělská firma Pago Baldios San Carlos se specializuje na olivy, olivové oleje a vinné octy prémiové kvality. Plantáže této firmy mají perfektní mikroklima, olivy jsou ručně sbírány a dále s láskou zpracovávány podle tradičních postupů. Není tedy divu, že produkty této firmy získaly již řadu mezinárodních ocenění a používají je ty nejlepší restaurace světa.

Řada olejů a oliv Full Moon je specifická tím, že jsou olivy sklízeny při úplňku, který podle pověstí přináší věčnou sílu, štěstí a zdraví. Ať je to pravda, či ne, olivy sklizené v tomto období mají intenzivnější barvu a chuť, což přináší neopakovatelný zážitek pro vaše chuťové pohárky.

Tento olivový olej je vyroben z odrůdy Arbequina a v chuti zaznamenáme stopy po banánu, jahodách a čerstvých bylinkách. Kořeněné doznění.

Také bycho Vás chtěli v neposlední řadě pozvat na ochutnávku těchto olejů, Každý salát doplněný olivovým olejem je hned lepší, jenže jak takový olej vybrat? 

Od 26. do 28. července pro Vás pořádáme ochutnávky olivových olejů, ať si můžete vybrat ten, který bude splňovat všechna Vaše kritéria a jednoduše si vyberete lásku na celý život.

V tyto dny od 9:00 do 20:00 proběhne na Vyšehradské 6, Praze 2 ochutnávka olejů. Navíc obdržíte dárek k Vašemu nákupu nad 1 500 Kč.

Těšíme se na Vás!

Jste gurmán každým coulem?

Přihlaste se k odběrů Gurmánských novinek a my vás budeme 1x za 14 dní informovat o novinkách ve světě gastronomie, nově otevřených restauracích, skvělých ingrediencích a neskutečně lahodných vínech.

Další zajímavé články