Oblíbený fuet

06. Listopadu 2019  Oblíbený fuet
Poslední dobou se na pultech obchodů a e-shopů stále častěji zjevuje malý, nenápadný salámek ze Španělska. Jmenuje se fuet, je to tradiční lahůdka a jeho popularita roste zcela právem.

A co že je to vlastně ten fuet? Neodolatelný španělský salámek!

Doslova tohle slovo znamená bič, snad kvůli podlouhlé, tenčí podobě výrobku, která připomíná delší klobásu spíš než běžný salám. Jedná se o suchý salám původem z Katalánska. Někdy se můžete setkat s označením fuet de Vic (Vic je hlavní město hrabství Osona, odkud původně salámek pochází). Vyrábí se z vepřového masa, fuet iberico znamená, že šlo o maso iberských vepřů, které se vyznačuje výjimečnou chutí. Dochucuje se řadou koření, jako je pepř, rozmarýn, česnek a další, ale ne paprikou jako chorizo; a má bílý povrch.
Jaký je rozdíl mezi Fuetem a Salchichonem? První je ve velikosti. Salchichón je mnohem větší a objemnější, navíc musí být obalen do vepřového střívka. Fuet oproti tomu je hubenější a kratší. Liší se i doba zrání a to kvůli průměru střívka, které se používá pro oba salámky. Hlavní důvod spočívá v tom, že čím je střívko větší a širší tím déle musí salchichón dozrávat. Střívko lze konzumovat, samozřejmě pokud preferujete, lze střívko odstranit.
Co se týče plísně na povrchu u opravdových fuetů (nebavíme se o těch industriálních, které jsou posypány jakousi moukou) také ji lze konzumovat. Bakterie, které obsahuje jsou penicillium nalgiovense, jejihž účelem je chránit maso pře jinýma škodlivýma bakteriema. Navíc podle mnohých gurmánů dodávají fuetu speciální chuť a aroma, které jsou typické pro tento salámek. Další funkcí je pomáhat procesu zrání. Stejné plísně se používají i při výrobě francouzských sýry jako brie nebo camembert. 
Maso, které se používá pro oba salámky je podobné. Používá se vepřové maso a panceta. Co se týče koření a obsahu tuku existují znatelné rozdíly. Obecně salchichón má více pepře a méně tuku, zatímco fuet obsahuje pepře méně a tuku více.

Jak se fuet jí?

Chutný salámek fuet se stejně jako další sušené salámy krájí na plátky. Můžete si ho vychutnat jen tak s pečivem či opečeným chlebem, hodí se i na cesty. Pro svou silnou chuť se přidává do polévek a dušených jídel a můžete se setkat i s fuetem na grilu. V naší nabídce je skvělý Fuet iberico Montesano, o váze přibližně 180 g - každý kus je jiný a cena bude upravena dle hmotnosti.

Jste gurmán každým coulem?

Přihlaste se k odběrů Gurmánských novinek a my vás budeme 1x za 14 dní informovat o novinkách ve světě gastronomie, nově otevřených restauracích, skvělých ingrediencích a neskutečně lahodných vínech.

Další zajímavé články