Masové kuličky s manchegovou bramborovou kaší a chimichurri

08. Listopadu 2022 Masové kuličky s manchegovou bramborovou kaší a chimichurri
Kdo by nemiloval bramborovou kaši. Ideální podzimní příloha vás zahřeje a sýr Manchego ji udělá extra krémovou. Doplňte masovými kuličkami, které vám dají důležitou dávku proteinu a chimichurri připravíte za minutku. Je to opravdu jednoduché. K přípravě této původně argentinské omáčky stačí rozmixovat bylinky, hlavně petržel, a olivový olej. Dohromady tvoří ideální večeři, která zasytí a potěší.
Počet osob
Počet osob
4
Náročnost
Obtížnost
2
Příprava
Příprava
15 min
Vaření
Vaření
40 min

Suroviny

  • CHIMICHURRI:
  • 1 šálek čerstvé petrželky
  • 2 stroužky česneku, oloupané a rozdrcené
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 1 lžíce červeného vinného octa
  • ¼ lžičky chilli vloček
  • ⅓ šálku extra panenského olivového oleje
  • Sůl a pepř na dochucení
  • MASOVÉ KULIČKY:
  • 1 šálek strouhanky
  • ¼ šálku plnotučného mléka
  • ½ střední cibule, nastrouhané nebo velmi jemně nakrájené
  • 2 stroužky česneku, prolisované nebo nastrouhané
  • 2 lžíce petrželky, nasekané
  • 1 lžíce kečupu
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička uzené papriky
  • ½ šálku nastrouhaného sýra Manchego
  • 1 velké vejce
  • Sůl a pepř
  • 450 g mletého jehněčího nebo hovězího
  • BRAMBOROVÁ KAŠE S MANCHEGEM:
  • 1 kg brambor, oloupaných
  • 1 šálek strouhaného sýra Manchego
  • 1 šálek plnotučného mléka
  • 5 lžic nesoleného másla, změklého
  • 2 větvičky čerstvého rozmarýnu
  • 1 větvička čerstvého oregana nebo špetka sušeného
Chimichurri:
Smíchejte všechny ingredience kromě oleje v mixéru a pulzujte, dokud není vše jemně nasekané.
Znovu začněte mixovat a postupně přilejte olivový olej. Dochuťte podle chuti solí a pepřem.


Masové kuličky:
Předehřejte troubu na 200 °C. Smíchejte všechny ingredience kromě vejce a masa. Přidejte vejce a promíchejte.
Nakonec vmíchejte maso. Vytvarujte kuličky a pečte je 20–25 minut

Bramborová kaše s Manchegem:
Oloupané brambory vložte do dostatečného množství vody, přiveďte k varu a vařte 15 minut.
V kastrolu smíchejte mléko spolu s rozmarýnem a oreganem. Ohřívejte na malém plameni 7-10 min. Rozmačkejte brambory a postupně přidejte teplé mléko, máslo a pak postupně vmíchejte nastrouhané Manchego. Nechejte kaši maličko vychladnout, než budete vmíchávat sýr. Rozhodně by neměla být vařící nebo se vám sýr “srazí” a kaše nebude krémová. Dochuťte solí a pepřem

Jste gurmán každým coulem?

Přihlaste se k odběrů Gurmánských novinek a my vás budeme 1x za 14 dní informovat o novinkách ve světě gastronomie, nově otevřených restauracích, skvělých ingrediencích a neskutečně lahodných vínech.

Doporučené produkty

Další zajímavé články