Manchego, radost ze sýru

24. Dubna 2019 Manchego, radost ze sýru
Španělsko je jednou ze světových sýrových velmocí. Najdeme tu sýry ze všech obvyklých surovin, tedy z mléka kravského, kozího i ovčího. Při cestování po Španělsku i po jeho ostrovech najdete nepřeberné množství sýrových specialit: Vyhlášené jsou třeba sýry z Extramadury, Navarry - a také z regionu La Mancha. Právě na tamější skvělý sýr Manchego se podíváme.
Manchego je ovčí sýr, který proslul svou výraznou chutí. I jeho nejméně zralé varianty jsou silně aromatické, bohaté a intenzivní. Vyrábí se podle tradičních receptur a díky tomu má i rustikální vzhled a na řezu někdy najdeme malé dírky způsobené vzduchem. Má bílou nebo bíložlutou barvu a kůrku, která se nejí. Vnější povrch je “vzorovaný”: Původně sýry zrály v košícíh z rákosu esparto a vzoru, který do kůrky vytlačily, se říkalo pleita. Nyní mají formy, ve kterých sýr zraje, záměrně povrch, který do výrobku vytlačí podobnou texturu.

Jako jeden z mála ovčích sýrů má Manchego ochrannou známku D.O. označující, že jeho původ je právě jen v daném regionu. Sýry z této oblasti, kterou pro světě nejvíce proslavil Don Quijote, získávají ocenění na světových soutěžích, ale nadchnou i laiky. Na eshopu edelikatesy najdete Manchego hned v několika variantách: Manchego Añejo pyšnící se 12-15 měsíci zrání, dále Manchego Curado (6 měsíců zrání) a Manchego semicurado, tento sýr zrál 3 měsíce. Vyzkoušet můžete také krémový sýr vhodný ke krekrům a tyčinkám.

Jste gurmán každým coulem?

Přihlaste se k odběrů Gurmánských novinek a my vás budeme 1x za 14 dní informovat o novinkách ve světě gastronomie, nově otevřených restauracích, skvělých ingrediencích a neskutečně lahodných vínech.

Další zajímavé články