La Mexicana

19. Června 2018 La Mexicana

Koncem 19. století se mexičanka rozhodla navšívit Španělsko, aby poznala zemi svých předků. Žena, jejíž jméno si nikdo nepamatoval, byla okouzlena Madridem, jeho ulicemi plnými života, neprchající energií a přívětivostí lidí. V Madridu se tedy rozhodla usadit.

Měla v kapse jen pár drobných, ale hlavně odhodlání začít na tomto místě nový život. Díky její cílevědomosti se odhodlala v Madridu podnikat. Začínala s malým obchůdkem, kde prodávala kávu. Místní ji nazývali La Mexicana. Kávu nakupovala od muže jménem José Rodríguez, dědečka současného ředitele La Mexicana - Iria Rodríguéze.

José byl sirotkem a tak pracoval jak jen se dalo, aby si vydělal na nocleh a jídlo. Koupil fazole v El Barco de Avila a prodával je v Madridu, přinesl také víno, které prodal kněžímu za velký obnos peněz. Jednou však kupec neměl peníze, tak Josému nabídl výměnou pytel kávy. 

V kávě nakonec José našel svou zálibu. Začal ji pěstovat na terase svého domu. Vůně kávy se rozléhala po celé ulici a sousedé, které tato vůně okouzlila, přicházeli ke Josému si jeho kávu koupit. Josého úmění pěstování kávy mu zajistilo slávu v celé čtvrti. To se doneslo k mexické ženě, která jeho kávu poté prodávala.

Mexičanka s Josém spolupracovali řadu let a jejich vztah byl o velkém vzájemném uznání a respektu, to až natolik, že ho žena poprosila, aby po ní obchod převzal. 

V třicátých letech se tímto La Mexicana dostala do rukou Rodríguezovy rodiny.

Od roku 79 La Mexicana zahajuje expanzi, která byla nevyhnutelná s rozšiující se poptávkou zákazníků.

Dnes v ulicích Madridu, Leónu, Salamanky i Toleda najdete na 17 obchůdků, které poznáte jen když projdete kolem - vůně této čertvě pražené kávy je totiž nezaměnitelná.

Úspěch pražírny se dostal do Guinnessovy knihy rekordů - v obchůdku v ulici Preciados se prodává nejvíce kávy na světě.

Tento příběh je naprosto kouzelný a dokazuje, že velké úsílí a ještě větší nadšení dokáže vybudovat celou společnost.

Café Brasil Caramelo Doce

Brazílie je hlavním producentem kávy na světě. Tato káva pochází z oblasti Cerrado Mineiro. Průměrná teplota se pohybuje kolem 22°C, spolu s vlhkých a horkých létem jsou to perfektní podmínky pro výrobu těchto speciálních káv.

V blízkosti města Coromandel bratři Hélio a Evandro Sanchéz začali v sedmdesátých letech pěstovat kávu a založili firmu Dos Hermandos. V současné době se Ecandro zaměřuje na výrobu speciálních káv, také se farma stala součastí sdružení výrobců speciálních káv s označením původu Cerrado Mineiro.

Jednou z kultivovaných odrůd je Catuaí Amareo, jedinečnost této kávy spočívá v barvě plodů - zbarvují se do žluté barvy, ne do červené, jak jsme zvyklí.

Jméno kávy je odvozeno právě od těchto plodů - když dosáhnou zralosti, jsou velké, kulaté a žluté jako bonbóny, proto Caramelo.

Café Nariño Supremo El Tambo

Tuto výjimečnou kávu objevil Iria v malém městě v kolumbijských Andách, El Tambo, které se nachází ve výšce 2 200 m. n. m., tv nejvyšších kultivovaných plantážích světa. Tamní družstvo malých producentů vybírá ta nejlepší zrna, která vlastnoručně očistí a poté je nechají vyschnout na slunci. Kávy se vyrobí jen 250 pytlů za rok a nese si výjimečné jméno - Supreme Nariño El Tambo.

Její vůně je lahodná, chuť plná a vyvážená, příjemnými květinovými odstíny si podmanila Iriu od počátku. 

Café Kenia AA Plus

Jen málo káv se může pyšnit osobitostí nejlepší Keni, AA Plus. Její intenzivní chuť probouzí vášně a Iria ji doporučuje vyzkoušet alespoň jednou za život. Doporučuje si kávu vychutnat bez mléka a cukru, aby se rozvinula její plná a jedinečná chuť.

Café Indonesia Sumatra Mandheling

Tato káva pochází z ostrova Sumatra, kde domorodí producenti pěstují kávu ve výšce 1 400 metrů a udržují tradiční procesy, které si předávají z generace na generaci. Jejich specialitou je odrůda Gayo Super. 

Káva je organická, ručně sbíráná a ošetná polovlhká, tento neobvyklý proces zajišťuje zemitou texturu a kořeněnou příchuť zrn.

Tyto lahodné kávy vám na Vyšehradské 6, Praze 2 připravíme na legendárním kávovaru značky Victoria Arduino, který chuť káv ještě umocní a dopřeje vám ten nejlepší požitek z vaší kávy.

Jste gurmán každým coulem?

Přihlaste se k odběrů Gurmánských novinek a my vás budeme 1x za 14 dní informovat o novinkách ve světě gastronomie, nově otevřených restauracích, skvělých ingrediencích a neskutečně lahodných vínech.

Další zajímavé články