Jamon Joselito - Legenda mezi šunkami

29. Ledna 2018 Jamon Joselito - Legenda mezi šunkami
Jamon joselito
Joselito je malá španělská rodinná firma. Její věhlas ale zdaleka přesahuje okraj města
Guijuelo, kde se nachází. Joselito se totiž specializuje na chov iberských prasat a výrobu
té nejkvalitnější iberské šunky. Jejich produkty nesmí chybět v michelinských
restauracích a hvězdy současné gastronomie jako například oceňovaný šéfkuchař Ferran
Adráa či slavný kritik vín Robert Parker na ně také nedají dopustit.
„Joselito není jen tak nějaká značka, je to legenda.“ tvrdí Juan José Gomez stojící v čele
společnosti Joselito. Je neustále na cestách do různých zemí, kde prezentuje své
výrobky, organizuje soutěže v krájení šunky a zvyšuje povědomí o značce, která již od
konce devatenáctého století patří ke gastronomickým skvostům Iberského poloostrova,
což je v dnešní době velmi dobře známo ve více než 54 zemích světa. A v čem jsou
výrobky od Joselita výjimečné?
Joselito pečlivě kontroluje celý proces výroby, který začíná na jejich farmě, kde chovají
iberská prasata. Ta mají štíhlé nohy, delší rypáky, špičaté uši a jejich maso je tak
lahodné i díky zvláštní genetické modifikaci, jež umožňuje prorůstání tuku svalem.
Domovem těchto prasat jsou rozlehlé dubové lesy, kde má každé z nich prostor až tři
hektary.
joselito kýta
Klíčový je proces zrání šunky, který zahrnuje naložení masa do soli a tím tedy uchování
perfektního stavu, rozvěšení šunek, jež zajistí, že se sůl dobře dostane do každé části
masa, sušení a zrání ve speciálních sklepech. „Vlastně jsme nepřišli na nic nového,“ říká
Juan José Gomez. „Takové metody byly známy už v dobách starého Říma.“
Každý kus projde přísným výběrem, při kterém je hodnocena vůně, chuť i textura masa a
který je zárukou, že jen ty nejlepší kousky mohou být prodávány.
A z jakých produktů můžete vybírat? Je jich opravdu široká řada a dobrou zprávou je, že
u Joselita nemůžete sáhnout vedle. Záleží jen na tom, co Vám chutná a co potěší Vaše
chuťové pohárky. Jamón ibérico de bellota, chorizo, lomo či salchichón od Joselita jsou
opravdovými delikatesami a stálicemi v michelinských restauracích i gourmet shopech.
V Praze si na produktech značky Joselito můžete pochutnat například ve stylové italské
restauraci Four Seasons Cotto Crudo či v seafood baru Zdenek’s Oysterbar.
Joselito je značkou, která umí překvapit. V roce 2009 spolupracovala s významnou
značkou luxusního spodnho prádla Andres Sarda a vznikla tak exkluzivní kolekce
spojující haute couture a špičkovou gastronomii. A to je rozhodně neotřelý nápad, který
potěší jak každého milovníka módy, tak dobrého jídla.

Další zajímavé články