Jakou rýži na rizoto

15. Března 2020 Jakou rýži na rizoto
Rizoto, nebo chcete-li risotto, je celosvětově velice oblíbená pochoutka, kterou milují všechny generace. Nabývá úžasného množství podob.
Od nejprostší verze pokrmů z chudých částí Itálie, kdy se rýže doplňovala jen malým množstvím dalších, nákladnějších surovin, přes běžný a oblíbený pokrm pro všednodenní provoz, kde se rýže doplní dostupnou zeleninou a případně mořskými plody nebo masem, až po sofistikované kreace šéfkuchařů, kdy si vychutnáme skvělé kombinace rýže třeba s lanýži nebo vzácnějšími mořskými plody.
Na různé typy tohoto pokrmu samozřejmě potřebujeme různé typy rýže. Špatné to nebude nikdy, ale je příjemné držet se postupů, které zaručí nejlepší výsledek. Risotto ve své původní podobě vyžaduje rýži bohatší na škrob, která zajistí krémovitou konzistenci - na rozdíl od řady jiných jídel, kde po ní požadujeme sypavost a oddělená zrnka.
Skvělá rýže ze Španělska
Kombinace rýže, zeleniny a masa se samozřejmě objevuje i ve španělské kuchyni, a to často v podobě paelly (rýži na paellu nabízíme zde - Rýže Molí de Rafelet je pěstována v přírodním parku Ebro Delta, mleta v tradičním mlýně, takže si zachovává svou chuť i vůni). Pokud vás zajímá, jak na paellu - přečtěte si náš zajímavý článek.
Často se vaří i klasické risotto, kde jde o větší krémovost. Pokud chcete ochutnat skutečnou špičku v téhle oblasti máme pro vás něco mimořádného.  Rýže Acquerello carnaroli superfino od rodinné firmy Rondolino, při jejíž výrobě jsou užívány pouze tradiční postupy.  Pro vhodnější uchování se rýže prodává v praktických konzervách různých formátů. Zkuste třeba balení 1 kg. Podívejte se na všechny naše rýže.

Jste gurmán každým coulem?

Přihlaste se k odběrů Gurmánských novinek a my vás budeme 1x za 14 dní informovat o novinkách ve světě gastronomie, nově otevřených restauracích, skvělých ingrediencích a neskutečně lahodných vínech.

Další zajímavé články