Jak se těží mořská sůl

18. Července 2019 Jak se těží mořská sůl
Je všeobecně známo, že mořská sůl je zdravá, chutná a důležitá potravina. Jak se vlastně získává?
Získávat sůl z moře patří k nejstarším způsobům těžby. V principu jde o to, že se mořská voda nechává odpařit. Používají se buď přírodou vytvořené laguny, nebo uměle zbudované saliny, “rybníčky”, někdy zvané solné mokřady. 

Krása soli

Pokud jste se někdy ocitli poblíž míst, kde se sůl takto získává, mohli jste si všimnout, že tahle rozparcelovaná mělká místa často vypadají nesmírně pěkně zejména v západu slunce. Najdete je často na ostrovech, výbornou a přitom ekonomicky nenáročnou sůl nabízí třeba Sicílie, ale my pro vás máme jednu zvláště vyhlášenou oblast, respektive producenta: Sal de Ibiza je sůl získávaná v rezervaci Parc Natural de ses Salines d´Eivissa a patří ke světové špičce jak v chuti, tak v kvalitě. 

Královna

Díky šetrnému zpracování, sušení na slunci a mletí v kamenných mlýnech jsou zachovány všechny důležité látky. Ochutnejte ji v mlýnku a nebo jako takzvaný solný květ (fleur de sel): tahle jemně navlhlá sůl je jemnější než jiné soli, i proto je oblíbená ve špičkových restauracích po celém světě. Jde o krustu na povrchu jezírka, která se musí velice opatrně sebrat - až ji okusíte, pochopíte, proč se fleur de sel říká královna všech solí.

Jste gurmán každým coulem?

Přihlaste se k odběrů Gurmánských novinek a my vás budeme 1x za 14 dní informovat o novinkách ve světě gastronomie, nově otevřených restauracích, skvělých ingrediencích a neskutečně lahodných vínech.

Další zajímavé články