Jak se jí v Madridu — místní gastro kultura i konkrétní tipy

21. Listopadu 2022 Jak se jí v Madridu — místní gastro kultura i konkrétní tipy
Možná jste slyšeli své přátele mluvit o tom, jak cool a eklektická je Barcelona a třeba jste ji i sami navštívili. Toto město zažívalo v poslední dekádě turistický boom, ale Španělsko skrývá více kosmopolitních drahokamů. Madrid se může pyšnit svou historií, ale zároveň byste ho na mnoha místech nerozeznali od moderních center Londýna či Paříže. A taková je i jeho gastronomická scéna. Mix tradičních španělských jídel a mezinárodní kuchyně vám učaruje. A to ať už máte malý rozpočet nebo vyhledáváte michelinskou kvalitu. V obou případech dostanete jídla servírovaná s úsměvem a pořádnou dávkou socializování.
Setkávání se s přáteli nad jídlem totiž stojí v centru španělského životního stylu. Všudypřítomný ruch v menších i větších kamenných ulicích začíná nabírat na intenzitě spolu se zapadajícím sluncem. Vzhledem ke tradiční siestě, která trvá zhruba od dvou do čtyř odpoledne, si místní vyrazí na večeři často až po osmé. Našinci se ale v takto velkém městě nemusí bát, že by se dříve nedalo najít cokoliv k zakousnutí. Je však vhodné si na internetu před cestou za plným bříškem zkontrolovat otevírací časy vyhlídnutého podniku.

Pokud se přeci jen rozhodnete vyrazit na večeři takzvaně „na blind“ s tím, že něco potkáte po cestě, je dost pravděpodobné, že jako první si všimnete malých nenápadně vypadajících podniků, ve kterých se to hemží lidmi, kteří u jídla občas i stojí a vždy mají poblíž pivo nebo sklenku vína. Gratulujeme, právě jste objevili tapas bary.

Tyto podniky jsou frekventované celý den a nabízí mix malých jídel k ke skleničce lehkého alkoholu. Pro Madrid jsou typické grilované krevety s česnekem (na město ve vnitrozemí zde mají výborné a čerstvé mořské plody!), krokety s treskou, ale samozřejmě zde najdete i klasiku jakou jsou třeba španělská tortilla — představte si nakrájené zapečené brambory, ne pšeničnou placku — a výběr oliv nebo sýrů. Nechte si nalít skleničku sladkého bílého, popovídejte si a za chvíli budete připraveni na další mini talíř něčeho dobrého. Zkuste vyrazit za dobrodružstvím a dejte si ho v jiném podniku. Objevíte tak více z města a je to zábava. Věřte, že i místní to tak dělají. Dokonce se této činnosti říká „chození na tapas“.


Až vás unaví intenzivní prostředí tapas barů, můžete si užít více klidné, ale o nic méně autentické a záživné prostředí high cuisine. V minulosti byl španělský fine dining hodně inspirovaný sousední Francií. Bílé ubrusy, vysoké bílé čepice kuchařů s knírem a nespočet příborů po všech stranách talíře. Dnes už je tomu ale jinak. Jako houby po dešti se vyrojily moderní a sofistikované restaurace. Dohromady si můžete vybrat z neuvěřitelných dvaceti michelinsky oceněných podniků.

Zajímavé jídlo najdete i pokud je váš rozpočet skromnější. Navštivte trhy Mercado Central de Pescados, kde ke všeobecné radosti návštěvníků prodejci často nabízejí skvělé ochutnávky. Typickým jídlem, které můžete čapnout třeba, když budete ve spěchu na cestě na letiště, jsou jamónové bagety. Možná vás zarazí, že jde prostě jen o sušenou šunku a chléb, ale věřte, že místní kvalitní jamón, který je delikátně protkaný tukem, pečivo krásně zvláční. Přeci jen jde o národní pýchu a tento typ šunky zde mají nejlepší na světě. Nejprestižnější výrobce se jmenuje Joselito a má v centru i vlastní obchody s jamónem i jamónovými bagetami. Další specialitou Madridu jsou bagety s kalamáry. Zní to zvláštně, ale kdo chce doopravdy zažít tuto metropoli, musí ochutnat. Jak již víte, Madrid má výborný přísun čerstvých ryb a plodů moře díky obrovskému rybímu trhu. Ten je sice veřejnosti nepřístupný, ale jeho produkty, které jsou sváženy od moře každý den, si můžete vychutnat v místních restauracích. 

Jako sladkou tečku na závěr si zajděte na churros. Jde o tyčkovité kusy smaženého těsta, které jsou podávány s hrníčkem té nejhustější horké čokolády, jakou jste kdy měli tu čest ochutnat. Jen si dejte pozor, ať se nespálíte. Ani o churros, ani sluníčkem. Nejlepší je totiž si po vydatném jídle jít odpočinout do jednoho z krásných parků, kterých je město plné. A tam si vybrat, kam půjdete na další jídlo.

Jste gurmán každým coulem?

Přihlaste se k odběrů Gurmánských novinek a my vás budeme 1x za 14 dní informovat o novinkách ve světě gastronomie, nově otevřených restauracích, skvělých ingrediencích a neskutečně lahodných vínech.

Další zajímavé články