Enate - místo, kde umění potkává víno

21. Srpna 2018 Enate - místo, kde umění potkává víno

Somontano je španělská vinařská oblast Denominación de Origen (DO), vytvořená v roce 1984, nachází se v jstejnojmenné krajině v provincii Huesca (Aragon, Španělsko). Sousedí s regiony Sobrarbe a Ribagorza na severu, Hoya de Huesca na Západě, Monegros na jihu a oblast Litera na východě. Výroba vína se soustřeďuje do města Barbastro. 

Vinařství, která produkují vína pod značkou DO musí splňovat předpisy a normy spojené s jejím užíváním.

Jméno Somontano, jak naznačují jeho latinské kořeny, znamená "pod horou" - to dokonale definuje tuto geografickou oblast, která se rozprostírá od podhůří Pyrenejí až po údolí Ebro. DO zahrnuje 43 obcí, z nichž většina je v oblasti Somontano, a několik v sousedící Ribagorze a Monegrosu. Existuje více než 4000 hektarů vinic a asi 500 jednotlivých pěstitelů hroznů.

Tak jako v celém Španělsku se i v Somontanu daří červené odrůdě Tempranillo, dále klasickým údrůdám Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah a Pinot Noir. Z bílých vín jsou pro Somontano typické odrůdy Macabeo, Alcañón, Chardonnay a Gewürztraminer.

Enate

Enate a umění - se téměř rýmují, což nemůže být náhoda - setkávají se na vznešeném bodu: touhu vytvářet. Když vše začalo v roce 1992, vinařství rozhodlo, že párování vinařství a současné kultury bude základním rysem jeho charakteru. Byla to náročná výzva jak z obchodního hlediska, tak z umělecké perspektivy, ale byl to nepochybný triumf, který byl i časem kopírován ostatními. 

Byla to vlastně touha po tvoření. Stejně jako vinařství je bez vína nemůže existovat, Enate přijímá umění jako podstatu své identity. Tyto dvě koncepce se společně obohacují navzájem. 

V roce 1992 se Enate formálně zavázalo k párování těchto dvou konceptů, což je v rozporu s téměř matematickými zkušenostmi vinaře s nepředvídatelností umělců inspirovaných vinařstvím. Dnes je Enate vinařství i muzeum. Je to jak vinotéka, tak i umělecká galerie a její charakter byl vytvořen symbióze obou.

D.O. Somontano/Enate Rosado

Vysoce kvalitní růžové víno vinařství Enate se vyrábí z odrůdy Cabernet Sauvignon z oblasti Somontano. Vinná réva se ručně sbírá a pečlivě zpracovává, aby si zachovala všechny kvality. Víno se vyznačuje výrazným hroznovým aroma s nádechem borůvek a angreštu. V ústech je plné a tělnaté, díky vyvážené kyselosti nabízí svěží chuť. Jedná se o víno s duší bílého a plností vína červeného, které bylo připraveno, aby hrálo a vyhrávalo „ligu mistrů“.

D.O. Somontano/Enate Shirah-Syrah

Vynikající víno třešňové barvy se produkuje z odrůdy Syrah pěstované v údolí Alcanetos a Cregenzán. Po ruční sklizni a dvojí fermentaci víno zraje v barikových sudech z francouzského dubu po dobu 16 měsíců. Jedná se o znamenité víno, ve kterém se snoubí symfonie chutí lesního ovoce na vanilkovém pozadí. Je komplexní a hutné s příjemnou sametovou tříslovinou.

D.O. Somontano/Enate/ Reserva

Vinařství Enate toto víno vyrábí z odrůdy Cabernet Sauvignon pěstované na vlastních vinicích. Sklizeň probíhá ručně, po odstopkování dochází k fermentaci při kontolované teplotě 28 °C. Druhá fermentace probíhá v barikových sudech, kde dochází také k zrání po dobu 1 roku. Před uvedením na trh zraje ještě 2 roky v lahvi.

Víno se vyznačuje buketem složeným převážně z lesních plodů a lze cítit také koření, jako je vanilka a skořice, a mátu. Chuti dominují silnější tříslovina, tabáková příchuť a borůvky. Doznění je nádherně dlouhé a sametové. 

Ocenění: One of the Spanish best wine in the Peñín Wine Guide, - Stříbro. Concurso Mundial de Bruselas 2003. - Stříbro. International Wine Challenge Londres 2003. - Stříbro International Vinalies 2005

Jste gurmán každým coulem?

Přihlaste se k odběrů Gurmánských novinek a my vás budeme 1x za 14 dní informovat o novinkách ve světě gastronomie, nově otevřených restauracích, skvělých ingrediencích a neskutečně lahodných vínech.

Další zajímavé články