Co to vlastně je chorizo

17. Června 2019 Co to vlastně je chorizo
Chorizo, u nás někdy psané také “čorizo”, je tradiční uzenina španělského původu, která dosáhla světového věhlasu. Co je tahle pikantní dobrota s paprikovou chutí a vůní vlastně zač?

S vůní česneku a papriky

Chorizo je salám intenzivní chuti, kterou mu dodává maso (většinou vepřové, ale existují i další varianty), paprika (typicky je to mletá uzená paprika Pimentón de Vera) a česnek. Většinou je tento salám sušený. Nesušený dostanete pod názvem chorizo fresco a používá se na další tepelnou úpravu, to je velice oblíbené v Argentině, Uruguayi a Paraguayi. V našich končinách se s chorizo fresco setkáte málokdy, ale na dovolené ho rozhodně ochutnejte!

Sušené chorizo se v českých zemích velmi ujalo a jeho levnější podobu seženete i v běžném řeznictví. Není divu - česká chuť je s vepřovým masem, paprikou a česnekem, ze kterých tato lahůdka sestává, velice kompatibilní.

Chorizo se jí buď samotné jako tapas nebo prostě chuťovka (krájí se obvykle na tenké plátky), nebo se přidává do pokrmů, kterým dodává na aromatu; je to třeba oblíbená madridská specialita s cizrnou cocido madrileño.

Jak se prodává

Chorizo se prodává buď krájené na plátky, nebo ve formě salámů (rovných nebo ve tvaru podkovy), klobásek i malých “buřtíků”. My vám nabízíme špičkové chorizo iberico Montesano krájené na plátky, klobásku chorizo iberico Montesano a také méně obvyklé kachní chorizo Artemonte.

Jste gurmán každým coulem?

Přihlaste se k odběrů Gurmánských novinek a my vás budeme 1x za 14 dní informovat o novinkách ve světě gastronomie, nově otevřených restauracích, skvělých ingrediencích a neskutečně lahodných vínech.

Další zajímavé články