Co se jí na Kanárských ostrovech

07. Března 2019 Co se jí na Kanárských ostrovech
Kanárská kuchyně má sice mnoho společného s kuchyní španělskou, ale díky izolovanosti ostrovů i dalším vlivům, má svá specifika. Pojďme se na některá podívat.

Z čeho se vaří, co se jí

Není překvapující, že na ostrově najdete jako základ kuchyně ryby a další dary moře. Velmi obvyklé jsou brambory, kukuřice, mandle a banány plus obvyklé druhy zeleniny a ovoce jako pomeranče, mandarinky a rajčata. Z masa tu najdete vepřové (i klasické španělské šunky, choriza a další dobroty) a také králíky. Dušený králík zvaný Conejo al salmorejo je jedním z typických jídel tamější kuchyně.
Typickou surovinou je také gofio, mouka z opražených obilných zrn, kterou si vyráběli už před 2000 lety původní obyvatelé Kanárských ostrovů Guančové. Gofio dostanete třeba v hotelu ke snídani – je v sáčku a můžete si z něj udělat kaši – ale používá se i pro pečení dezertů. Nepotřebuje díky pražení už tepelnou úpravu a skvěle se skladuje, tudíž byl oblíbený i na cestách slavných mořeplavců. Léta byl gofio trochu v zapomnění coby poněkud chudinská surovina, ale nyní zažívá renesanci díky svým příznivým výživovým parametrům.

Typické pokrmy kanárské kuchyně

Za symbol kanárské kuchyně jsou považovány papas arrugadas, “vrásčité brambory”. Jsou to malé neloupané brambory, které se vaří ve slané, často mořské vodě. Ve větších supermarketech najdete někdy přímo mořskou vodu na vaření tohoto pokrmu, prodávanou v tetrapaku. Brambory se vařením “pomačkají” a jsou skutečně vrásčité. Jedí se jako příloha k masu i samostatně a nedílnou součástí tohoto pokrmu jsou omáčky. Kanárci vyrábějí vynikající, dosti univerzální paprikové omáčky, nejčastěji červenou a zelenou. Mojo rojo alias mojo picón se dělá z červené papriky, koření s mj. mletou paprikou a římským kmínem, mojo verde je pak z papriky zelené a bývá v ní voňavý koriandr a petržel, chutné je mojo verde s rybami. Nakyslý studený pokrm z malých rybiček s touhle zelenou omáčkou je lehkým, svěžím a velmi zdravým způsobem, jak na ostrově poobědvat. Stejně jako u mnoha tradičních pokrmů se recepty liší podle regionu či rodinné tradice. Na ostrově roste několik druhů paprik, které se jinde neseženou, takže je můžete nahrazovat jinými druhy, ale autentické kanárské mojo získáte stěží – samozřejmě si na letišti můžete koupit konzervované, ovšem čerstvě připravené je voňavější. Z dalších omáček a dipů, které se podávají k bramborám či chlebu, jmenujme alespoň sýrovou mojo con queso, na kterou se používají různé druhy kozího sýra.
Klasickým jídlem Kanárských ostrovů je i šťavnaté puchero canario. Jedná se o pokrm připomínající guláš, ale s větším zastoupením zeleniny. Patří do něj vepřové nebo hovězí a/nebo drůbeží maso, chorizo, cizrna, brambory, fazolky, cuketa, mrkev, sladké brambory a další ingredience včetně šafránu.

Pro víno na Tenerife

Vín se na ostrovech neprodukuje mnoho, ale leckterá jsou ceněná. Několik zajímavých vinařských oblastí je například na Tenerife, kde se díky sopečné půdě a vhodnému klimatu daří produkovat například působivá těžší červená vína.

Doporučujeme zkusit

Kuchyně Kanárských ostrovů je podobná té španělské, ale pokud se na “Ostrovy věčného jara” vypravíte, okuste aspoň něco z typických místních jídel.
A pokud budete bydlet někde, kde si můžete sami vařit, rozhodně doporučujeme zajít na místní trh. Kombinace čerstvých ryb, které vám i zkušeně vyfiletují, výborného ovoce (mandarinky!) a dalších plodin, jako jsou například vynikající malá, na kila prodávaná avokáda, vás nadchne. V restauracích si poručte třeba krevety nebo žampiony dušené s česnekem, jednu dvě (radši dvě) porce papas arrugadas, grilované kalamáry a nebo malé rybičky se zelenou omáčkou. Nebo si prostě objednejte velkou rybu pro dva, trochu zeleniny, snad i víno, užijte si západ slunce a dýchejte svěží mořský vzduch – na tenhle pohodový zážitek budete vzpomínat ještě měsíce.

Další zajímavé články