Co jsou tapas

07. Dubna 2019 Co jsou tapas
Tapas je oblíbená součást španělské kuchyně, která pronikla do celého světa. Inspiruje kuchaře k různým fúzím nebo prostě k tomu, aby nabízeli menší porce vhodné ke kombinování. Jaký je vlastně původ tohoto skvělého vynálezu?

Encyklopedie praví, že tenhle pokrm, tedy spíše styl servírování, vznikl z praktických důvodů: Při sezení a popíjení venku padal lidem někdy do pití hmyz, a tak si Španělé začali sklenky zakrývat talířky. Právě od slovesa “tapar”, který takové přikrytí znamená, se odvozuje slovo tapa, které začalo označovat malý pokrm - poté, co na zakrývací talířky začali restauratéři dávat kousek chleba nebo šunky. Ať už to bylo přesně takhle, nebo nějak jinak (existuje i zcela odlišná varianta příběhu, ve které figuruje král Alfons X. Kastilský, kterému měli doporučit mezi pitím vína jíst menší porce jídla), malé pokrmy vhodné ke sdílení a všelijakému uzobávání i mimo čas hlavních jídel se zejména k posezení více přátel nebo rodinných příslušníků hodí výborně. 

Tapas existují studené i teplé. V některých restauracích si můžete jídla z jejich běžné nabídky dát kromě normální velikosti také v podobě tapas, a za večer tak ochutnáte několik pokrmů. Jako tapas se dá servírovat kdeco a moderní fúze tak nabízejí i různé orientální varianty a další “nemyslitelné” podoby. Jsou ale určité typické ingredience, se kterými se setkáte v pravlasti tapas, a to: Jamón, sýr, olivy, ančovičky a uzeniny. Nesmí chybět chléb. Na našem eshopu najdete širokou nabídku surovin, kterými pohostíte přátele toužící po tapas. Doporučujeme špičkové jamóny (nejvyhlášenější je Joselito), variace sýrů a také chorizo iberico nabité chutí. Stavte se do prodejny v sobotu 13. dubna a my Vás naučíme připravit jednoduché a originální tapas.

Jste gurmán každým coulem?

Přihlaste se k odběrů Gurmánských novinek a my vás budeme 1x za 14 dní informovat o novinkách ve světě gastronomie, nově otevřených restauracích, skvělých ingrediencích a neskutečně lahodných vínech.

Další zajímavé články