Co je membrillo

10. Dubna 2019 Co je membrillo
Španělská kuchyně je v lecčems blízká a srozumitelná. Špičkové maso, olivy nebo třeba rajčata dobře známe, i když třeba ne v tak skvělé kvalitě, jaká se dá vypěstovat pod španělským sluncem. Jsou ale plodiny, se kterými se u nás běžně skoro nesetkáme. Do téhle kategorie spadají i kdoule.
Kdouloň je keř nebo strom, který nepatří k těm nejpopulárnějším. Nepleťme si ho s keřem kdoulovcem - ten je sice dekorativní, ale v tuhle chvíli se jím zabývat nebudeme. Kdouloň je tak trochu upozaděná dřevina, někdy se používá pouze jako podnož pro hrušně. Její plody, kdoule, se syrové skoro nejedí. Obvykle se zpracovávají na další pokrmy, i když takové pečené nebo vařené kdoule jsou výborný dezert. Mnohem častěji se ale setkáme právě s výrobky z kdoulí. Jsou to různé džemy, pasty a želé, které milují obyvatelé jižní Evropy i Asie.

V našem eshopu najdete jednu obzvláště populární španělskou sladkost z kdoulí: membrillo, tradiční pastu, která se jí například společně s ovčím sýrem manchego. Při tepelné úpravě ovoce získává typickou růžovou až červenou barvu a výsledná dobrota je tak i velmi hezká na pohled. Doporučujeme zkusit ji i jen tak s chlebem: Její aroma vás dostane.
PS: Kdoule daly název i marmeládě, protože portugalsky se tyhle plody jmenují marmelo:)

Jste gurmán každým coulem?

Přihlaste se k odběrů Gurmánských novinek a my vás budeme 1x za 14 dní informovat o novinkách ve světě gastronomie, nově otevřených restauracích, skvělých ingrediencích a neskutečně lahodných vínech.

Další zajímavé články