CAVA španělská sestra Champagne

27. Června 2018 CAVA španělská sestra Champagne

Šumivá vína s označením Cava jsou španělskou obdobou vín typu Champagne. Vyrábí se stejně jako šampaňské tzv. tradiční metodou, druhotným kvašením vína v láhvi. Tradiční odrůdy pro výrobu jsou Macabeu, Xarel-lo a Parellada. Asi 95% Cavy se vyrobí v oblasti Penedes v Katálánsku. Dle španělského zákona mohou být Cavy vyráběny ještě v dalších sedmi vinařských oblastech – Aragon, Baskicko, Kastilie a Léon, Extramadura, Navara, La Rioja, společenství Valencie.

Představme si výjimečné vinaře, jejichž Cava vás okouzlí!

Agusti Torelló Mata

Agusti Torelló Mata se narodil v rodině krejčích a hudebníků, ale už ve velmi mladém věku vstoupil do světa cavy, světa, který se změnil v jeho povolání a ve kterém našel svou vášeň. Průkopnický, vášnivý a neúnavný, v roce 1953 vytvořil první laboratoř pro analýzu vín v oboru. V roce 1959 se mu povedlo založit vlastní vinařskou společnost Cava.

Díky nadšení a vizi se brzy stal referenčním bodem při internacionalizaci cavy. V tomto duchu prosazoval vytvoření Cava cechu, který uznal jeho práci tím, že mu před několika lety přinesl pozici jeho čestného předsedy. 

AT ROCA

“Vína vytvořená s touhou být odrazem krajiny, která je obklopuje.

Při hledání nových paradigmat se zavazujeme k ekologickému vinařství, které respektuje rozmanitost krajin, které tvoří oblast Penedès. Proto pracujeme na oživení tradičních odrůd, které jsou zakořeněny do regionu, s spolupůsobením a synergií lidí, kteří pracují na své srdeční záležitosti.”

Vedená Agustí Torelló Sibilla a jeho rodinou byl projekt AT Roca založen v roce 2012 s cílem dosáhnout maximálního vyjádření starých vinic různých zákoutí Penedès.

“Náš záměr tedy vychází ze závazku zakořeněného v regionu a jeho obyvatel, protože jsme zemědělci, enologové a vinaři, ale hlavně jsme lidé, kteří chápou víno jako původní jazyk krajiny.”

RECAREDO

V roce 1924 Josep Mata Capellades začal ve světě cavy jako someliér a profesionální vinař. Vzal si své nářadí a začal s výstavbou sklepů přímo pod domem, v historickém centru Sant Sadurní d'Anoia (v Barceloně).

To byl začátek vzrušujícího příběh podnikání zakořeněného v řemeslné výrobě.

Ročník 1999 Turó d'en Mota, který spatřil světlo světa na podzim roku 2008, představuje novou kapitolu v historii Recaredo. Turó d'en Mota je první cava vyrobená z jediné odrůdy hroznů (100% Xarel·lo) sklizené z jediné vinice. Je to také nejstarší cava, která strávila více než sto měsíců v kontaktu s kalinami.

“Uplynulo devadesát let od doby, kdy náš dědeček vyprostil svou první láhev. Dnes, když se podíváme na naši společnou historii a hodnoty, které nám byly dány, byli jsme jimi inspirováni a pokračujeme v honosného přístupu k zemědělství, který zahrnuje práci v souladu s krajinou. Děláme práci vinařů a producentů - to je naše povolání. To je náš příběh. Ale bez podpory a věrnosti všech, kteří milují Recaredo, by se to nikdy nestalo historií.”

Další zajímavé články