Artyčoky a Španělsko

11. Září 2019 Artyčoky a Španělsko
Jak je stále častější cestovat a poznávat plodiny cizích zemí, tak i v našich krajích získávají na oblibě artyčoky. Tato zelenina se podobá bodláku a je s ním i příbuzná. Artyčoků existuje celá řada, ale jedí se jen některé. Používají se hlavně nedozrálé květní úbory, které se vaří, ale někdy se setkáme i s konzumací stonků a listů.
Artyčok má rád teplo. Roste v celém Středomoří včetně několika oblastí ve Španělsku. Má se za to, že povzbuzuje trávení, a podle různých lidových zdrojů má být prospěšný i pro celou řadu dalších tělesných funkcí. Pro nás je důležité, že je chutný a neoplývá nadměrným množstvím kalorií, zato je bohatý na vitamíny A i B a další zdravé látky.

Pokud na dovolené ve Španělsku artyčoky koupíte na trhu nebo v obchodě, uvařte si je a užijte si jejich jemnou a přitom rustikální chuť. Občas se nezpracované artyčoky prodávají i v českých obchodech, ale tak čerstvé, jako v zemích původu, je seženete jen stěží. To už je lepší nápad pořídit si artyčoky konzervované, které byly zpracovány rychle po sklizni. V naší nabídce najdete konzervované artyčoky od firmy El Navarrico, která se už od roku 1950 zabývá konzervováním různých druhů zeleniny a ovoce a skvěle kombinuje moderní styl s tradicemi a úctou k původním postupům.

Jste gurmán každým coulem?

Přihlaste se k odběrů Gurmánských novinek a my vás budeme 1x za 14 dní informovat o novinkách ve světě gastronomie, nově otevřených restauracích, skvělých ingrediencích a neskutečně lahodných vínech.

Další zajímavé články